nazovi:  098 176 3103   |   piši na:  [email protected]

OSTANI DOMA I NARUČI PREKO WEBA - BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 400KN... IMAŠ PITANJE, NAZOVI ILI PIŠI  *** KLIKNI OVDJE***

Mikrofoni

Trebate mikrofon, a ne znate što odabrati?

Mi ćemo Vam pomoći oko najboljeg izbora!

Mikrofoni djeluju na principu pretvaranja zvuka u električni napon. Kod povezivanja mikrofona na zvučnik, membrane u mikrofonu i slušalicama titraju u jednakom ritmu i tako daljinski prenosite zvuk.

Što je najvažnije, važno je da kod pretvorbe zvuka u električni napon, oblik krivulje napona i zračni tlak budu što sličniji, odnosno poželjno je minimalizirati linearno i nelinearno izobličenje signala. Mikrofon bi trebao biti podjednako osjetljiv na sve frekvencije, inače dolazi do linearnih izobličenja. Kad se dogodi nelinearno izobličenje, mikrofon osnovnom signalu dodaje više harmonijske tonove, koji nisu bili prisutni u izvornom zvuku.

Mikrofon ima sličnu ulogu kao i ljudsko uho u pretvaranju jedne energije u drugu. Suvremeni mikrofoni nadmašuju uho i u frekvencijskom i dinamičkom smislu.

Mikrofoni su klasificirani prema principu pretvorbe (npr. dinamički, kondenzatorski) i prema karakteristikama orijentacije. Ponekad se za opis mikrofona koriste i druge karakteristike, poput veličine membrane, predviđene namjene ili usmjerenja ulaza glavnog zvuka prema glavnoj osi mikrofona.

Prije kupnje mikrofona, dobro je odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja.

Postoje dvije glavne vrste mikrofona. Postoje također i druge vrste mikrofona, ali ako nemate neke specifične potrebe, vjerojatno ćete razmisliti o kupnji jedne od ove dvije vrste mikrofona.

Trebam li dinamički ili kondenzatorski mikrofon?

Dinamički mikrofoni

Najčešći tip mikrofona koji susrećemo tijekom izvođenja govora ili žive glazbe je dinamički mikrofon. Također se često koristi kod snimanja podcasta, ili snimanja u kućnom ili profesionalnom studiju. U većini dinamičkih mikrofona vrlo tanka, lagana membrana pomiče se kao odgovor na promjene zvučnog tlaka. Pomicanje membrane uzrokuje pomicanje glasovne zavojnice, koja je ovješena u magnetskom polju i stvara mali protok električne energije. Općenito jeftiniji od kondenzatorskih mikrofona (iako visokokvalitetna dinamika može biti prilično skupa), dinamika je prilično solidne konstrukcije i često podnosi vrlo visoke razine zvučnog tlaka (SPL). Zbog mehaničke prirode svog rada, dinamički mikrofoni ponekad su manje osjetljivi i možda neće reproducirati tako visokofrekventne "detalje" koje mogu stvoriti druge vrste mikrofona.

Kondenzatorski mikrofoni

Kondenzatorske mikrofone najčešće nalazimo u studijima za snimanje. Međutim, kondenzatorski mikrofoni se često koriste u mnogim zvučnim okruženjima. Kondenzatorski mikrofon vrlo je jednostavan mehanički sustav, jednostavna tanka, razvučena vodljiva membrana koja se nalazi u blizini metalnog diska koji se naziva stražnja ploča. Takvo uređenje stvara kondenzator, dok stražnja ploča prima električni naboj iz vanjskog izvora napajanja (fantomsko napajanje). Kad zvuk udari u dijafragmu, ona lagano zavibrira kao odgovor na valni oblik. To uzrokuje promjenu kapacitivnosti, uzrokujući promjenu izlaznog napona. Ova varijacija napona je izlazni signal mikrofona.

Koji mikrofon je najprikladniji za mene?

Brojni su čimbenici koje morate uzeti u obzir kod odabira mikrofona koji odgovara Vašim potrebama. U većini slučajeva vjerojatno ćete koristiti usmjerene mikrofone prilikom izvođenja glazbe uživo, jer oni najbolje izoliraju izvor zvuka i na taj način ćete izbjeći problem s mikrofonijom. U studiju bi mogla biti dobrodošla upotreba "svesmjernog" (omnidirectional) mikrofona koji će uhvatiti ne samo izvor zvuka već i ambijentalni zvuk prostorije. Definitivno ćete izbjeći takav mikrofon prilikom snimanja u kućnom studiju, koji je uglavnom u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku, gdje vjerojatno nemate optimalno uređenu akustiku prostorije i hvatanje ambijentalnog zvuka je nepoželjno. Vrsta instrumenta koji ozvučavate ili snimate, i zvuk koji želite postići odredit će trebate li frekvencijski odgovor kondenzatorskog ili dinamičkog mikrofona.

<h3>Za koje ću instrumente ili vokale uglavnom koristiti mikrofon?h3>

Svestrana upotreba

Ako Vam je potreban mikrofon koji će biti široko upotrebljiv za scensku i studijsku upotrebu, prije svega upotrebljiv za razne instrumente, kao i vokal, te koji će biti izdržljiv, kvalitetan i istodobno cjenovno pristupačan, tada je Shure SM57 dinamički mikrofon daleko najbolji izbor. Ovaj je model već desetljećima industrijski standard na svjetskoj sceni, kao i u studijima za snimanje.

Vokal - pjevanje ili govor

Neki vrhunski pjevači koriste cjenovno relativno pristupačne dinamičke mikrofone umjesto kondenzatorskih modela, poput legendarnog Shure SM58, jer dinamični mikrofoni pružaju topliji zvuk i vrlo su pouzdani u dugotrajnoj upotrebi. S druge strane, delikatniji i nježniji vokali mogu iskoristiti prednosti bolje reprodukcije visokofrekventnog raspona, koje pružaju kondenzatorski mikrofoni poput Shure Beta 87. Međutim, za scensku upotrebu preporučljivo je koristiti usmjereni, kardioidni ili hiperkardioidni mikrofon, kako bi se spriječilo hvatanje neželjenih zvukova i smanjila mogućnost mikrofonije. Također trebate razmisliti hoće li Vam trebati standardni žičani mikrofon ili je za Vaš nastup ipak potreban bežični sustav.

Bubnjevi

Obično ćete na bubnjevima koristiti kardioidne dinamičke mikrofone (npr. Shure SM 57, Shure Beta 56, Shure Beta 57), kardioidni kondenzatorski mikrofon s malom membranom na hi-hatu (npr. Shure PG81) i par kondenzatorskih mikrofona s velikom ili malom membranom iznad glave bubnjara (overhead). Za bas bubanj potreban je kvalitetan niskofrekventni mikrofon (npr. Shure Beta 52, Shure PGA 52). Postoji nekoliko proizvođača koji izrađuju komplete s više bubnjarskih mikrofona, koji sadrže sve potrebne mikrofone (npr. Superlux DRKB5C2MKII).

Električna gitara

Tipično gitarsko pojačalo ima zvučne karakteristike, vjerovali ili ne, slične ljudskom glasu. U većini slučajeva dinamički vokalni ili bubnjarski mikrofon bit će savršeno prikladan. Ako koristite samo jedan mikrofon, u većini slučajeva Shure SM 57 je daleko najbolji izbor, a obično se postavlja neposredno ispred mreže pojačala, usmjeren negdje između središta i ruba zvučnika, ovisno o zvuku koji želite. Također možete koristiti kondenzatorski mikrofon s velikom membranom, ali preporučljivo ga je postaviti približno 10 centimetara dalje od zvučnika pojačala. Također možete kombinirati oba mikrofona, ali u ovom slučaju morate biti oprezni s rasporedom, kako zvuk oba mikrofona ne bi bio postupno uništen.

Puhačka i limena glazbala

Usmjereni (kardioidni) dinamički mikrofoni s neutralnim odazivom i sposobnošću visokog zvučnog pritiska dobar su izbor za puhačke i limene instrumente (npr. Shure SM 57).

Akustični klavir

Za akustični klavir potrebna su dva kondenzatorska mikrofona s velikom ili malom membranom (upotrebljivo samo za visoke žice). Postavite jednog približno 30 cm iznad visokih žica, a drugi na istoj visini iznad niskih žica. Neka budu približno 20 cm odmaknuti od batića. To bi Vam trebala biti samo polazna točka, jer optimalni raspored mikrofona može se uvelike razlikovati od klavira do klavira, i ovisno o prostoru u kojem se nalazi.

Elektronske klavijature

S obzirom da se većina elektronskih klavijatura može izravno povezati s miksetom, mikrofoni često nisu potrebni. Ako ozvučavate, npr. električni klavir ili klavinet, često povezan s gitarskim pojačalom, možete slijediti upute u odjeljku Električna gitara.

Gudačka glazbala

Violine, viole, violončela, kontrabas. Obično će bilo koji kvalitetni kondenzatorski mikrofon biti prikladan za gudačke instrumente. Ako nemate na raspolaganju kondenzatorski mikrofon, zadovoljavajuće rezultate postići ćete dinamičkim mikrofonom, kao što je provjereni i svestrani Shure SM 57. Kao i kod gudačkih glazbala, način ozvučavanja jednak je i kod svih akustičnih žičanih glazbala, kao što su gitare, mandoline, ukulele, tamburice, citre, banjo, itd.

Top Seller
SHURE SM58 LCE dinamički mikrofon SHURE SM58 LCE dinamički mikrofon

Legendarni vokalni mikrofon SHURE SM58 dizajniran je za izvedbe na pozornici i u studiju. Zvuk ovog modela postao je standard za snimanje govora i pje..

937 kn (124,34 €)

-25%
NUX B-3 bežični mikrofonski sistem NUX B-3 bežični mikrofonski sistem

NUX B-3 je 2,4 GHz bežični mikrofonski sustav, dizajniran za sve koji žele koristiti svoj omiljeni žičani mikrofon bez kabela. B-3 sustav se napaja pu..

1.090 kn (144,70 €) 1.454 kn (192,94 €)

Top Seller
SHURE BETA 58A dinamički mikrofon SHURE BETA 58A dinamički mikrofon

Shure BETA 58A® je superkardioidni dinamički vokalni mikrofon, pogodan kako za rad u studiju, tako i za live nastupe, govor i profesionalno ozvučenje ..

1.444 kn (191,65 €) 1.520 kn (201,74 €)

iRig Mic HD 2 vrlo je versatilan i ergonomičan mikrofon, idealan za snimanje vokala, akustičnih instrumenata, pojačala itd. Mikrofon ima vrlo širok fr..

828 kn (109,95 €)

NUX B-10 Vlog je kompaktan i lagan bežični mikrofonski sustav, koji se sastoji od prijemnika i odašiljača, dometa do 30 metara. NUX B-10 može pružiti ..

1.026 kn (136,22 €)

LD SYSTEMS U306 BPH je naglavni bežični mikrofonski sustav s bodypackom, frekvencijskog raspona 655-679 MHz.Razvijeni u Njemačkoj, bežični UHF sustavi..

1.900 kn (252,17 €)

LD SYSTEMS U306 HHD je bežični gitarski sustav frekvencijskog raspona 655-679 MHz. U setu se nalaze prijemnik, predjanik i mini xlr kabel. Razvijeni u..

2.000 kn (265,45 €)

SHURE BLX24E/PG58 bežični paket sadrži BLX4 prijemnik i BLX ručni mikrofon sa Shure PG58 kapsulom. BLX4 bežični prijemnik sadrži lagano, izdržljivo ku..

2.474 kn (328,31 €)

ON STAGE ASWS20N10 Tan (10) spužvica za naglavni mikrofon

OSS ASWS20N10 set od 10 spužvica za naglavni mikrofon, reducira zvukove daha, disanja i popratnih šumova, te održava Vaš mikrofon čistim i pomaže prod..

36 kn (4,78 €)

iRIG Mic Cast 2; YouTuberi, novinari i drugi stvaratelji sadržaja znaju koliko je važan sjajan zvuk kako bi se istaknuo iz mase. Međutim, ako snimate ..

426 kn (56,58 €)

LD SYSTEMS U306 HHD2 Set (2) bežični ručni mikrofon

LD SYSTEMS U306 HHD2 je ručni bežični mikrofonski sustav s dva ručna mikrofona, frekvencijskog raspona 655-679 MHz.Razvijeni u Njemačkoj, bežični UHF ..

3.120 kn (414,10 €)

LD SYSTEMS U305 BPL bežični kravatni mikrofon

LD SYSTEMS U305 BPL je bežični mikrofonski sustav s kravatnim mikrofonom, frekvencijskog raspona 584 - 608 MHz.Razvijeni u Njemačkoj, bežični UHF sust..

1.950 kn (258,81 €)

-25%
SUPERLUX DRKK5C2 set bubnjarskih mikrofona

SUPERLUX DRKK5C2 sadrži 7 profesionalnih mikrofona za ozvučavanje bubnjarskog seta: 1 x PRA218B za bas bubanj, 3 x Tom tom za tomove, 1 x Snare za sna..

1.343 kn (178,18 €) 1.790 kn (237,57 €)

Top Seller
SHURE SM57 dinamički mikrofon SHURE SM57 dinamički mikrofon

Boja: CrnaTip mikrofona: DinamičkiOblik: RučniPolar patern: KardioidniSučelje: XLRFrekvencijski raspon: 50 - 20000 hzImpedancija: 150 ohmTežina: 0,765..

890 kn (118,12 €) 937 kn (124,34 €)

Boja: CrnaTip bežičnog sistema: RučniTip mikrofona: KondenzatorskiUpotreba za: acoustic guitar, accordion, flute, clarinetOblik: RučniPolar patern: Ka..

1.297 kn (172,11 €) 1.365 kn (181,17 €)

SHURE WH20XLR dinamički mikrofon

SHURE WH20XLR je profesionalni dinamički naglavni mikrofon dizajniran za pjevanje i govor. WH20 je  lagan, ali čvrste konstrukcije, i prlagođen aktivn..

1.011 kn (134,19 €)

Top Seller
SHURE PGA48 dinamički mikrofon SHURE PGA48 dinamički mikrofon

SHURE PGA48 je dinamički kardioidno usmjereni mikrofon izvrsne kvalitete zvuka, primjeren za govor i karaoke, ažuriranog industrijskog dizajna s crnom..

450 kn (59,73 €)

LD SYSTEMS U305 HHD je ručni bežični mikrofonski sustav frekvencijskog raspona 584-608 MHz.Razvijeni u Njemačkoj, bežični UHF sustavi iz LD SYSTEMS U3..

2.000 kn (265,45 €)

SUPERLUX ECO88 dinamički mikrofon

Kardioidni mikrofon Superlux ECO-88 nudi izvrsnu vrijednost za novac. Osim atraktivnog izgleda i čvrste konstrukcije, pružaja značajke poput širokog f..

110 kn (14,60 €)

-10%
SHURE BETA 57A dinamički mikrofon SHURE BETA 57A dinamički mikrofon

SHURE BETA 57A je precizno konstruiran dinamički instrumentalni mikrofon namijenjen za pojačavanje zvuka na pozornici i studijska snimanja. Superkardi..

1.159 kn (153,85 €) 1.288 kn (170,95 €)

Top Seller
VONYX DM58 dinamički mikrofon VONYX DM58 dinamički mikrofon

VONYX DM58 je dinamički mikrofon opće namjene, pogodan za širok raspon vokalnih aplikacija. Priložena je i torbica i xlr-jack kabel duljine 5m.Tip mik..

162 kn (21,50 €)

Tip mikrofona: DinamičkiUpotreba za: kick drum, euphonium, bass posauneOblik: UgradbeniPolar patern: KardioidniSučelje: XLRFrekvencijski raspon: 50 - ..

1.206 kn (160,00 €) 1.269 kn (168,43 €)

IK Multimedija iRig Mic Video; Od emisija, bitnih vijesti do ansambl izvedbi i svega između, vaši će videozapisi zauzimati glavno mjesto uz iRig Mic V..

1.100 kn (146,00 €)

Ik Multimedia iRig Mic Cast; Bez obzira želite li stvoriti videozapise koji skaču iz feedova gledatelja, potkastove koji se uklapaju s likovima ili in..

908 kn (120,50 €)

VONYX CMS320B set sadrži kondenzatorski mikrofon visokih performansi zajedno s podesivim stalkom i pop filterom na goosenecku. Ovaj visokokvalitetni k..

552 kn (73,24 €)

SUPERLUX E309D Pro gooseneck stolni mikrofon

SUPERLUX E309D PRO je visokokvalitetan "gooseneck" mikrofon sa zamijenjivom kapsulom. Montiran je na metalnu bazu, koja također ima svoj prekidač. Omo..

749 kn (99,44 €)

VONYX CM320 je kondenzatorski "Plug and Play" USB mikrofonski komplet. Ovaj visokokvalitetni kondenzatorski mikrofon sa širokim frekvencijskim odazivo..

315 kn (41,81 €)

VX1800S je kardioidni dinamički mikrofon opće namjene, idealan za prezentacije, vokale, karaoke itd., s ugrađenim pop štitom i izdržljivim metalnim ku..

290 kn (38,49 €)

Prikazano 1 do 28 od 74 (3 Stranica)

E-novosti

* Email:

Ime:

Molimo izaberite vašu grupu interesa

Područja interesa (izaberite jedno ili više)::