nazovi:  098 176 3103   |   piši na:  [email protected]

ZA PRAVILNI PRIKAZ VALUTE, MOLIMO DA IZBRIŠETE PREDMEMORIJU (CACHE), KOLAČIĆE I POVIJEST PRETRAŽIVANJA.

Mikrofoni

Trebate mikrofon, a ne znate što odabrati?

Mi ćemo Vam pomoći oko najboljeg izbora!

Mikrofoni djeluju na principu pretvaranja zvuka u električni napon. Kod povezivanja mikrofona na zvučnik, membrane u mikrofonu i slušalicama titraju u jednakom ritmu i tako daljinski prenosite zvuk.

Što je najvažnije, važno je da kod pretvorbe zvuka u električni napon, oblik krivulje napona i zračni tlak budu što sličniji, odnosno poželjno je minimalizirati linearno i nelinearno izobličenje signala. Mikrofon bi trebao biti podjednako osjetljiv na sve frekvencije, inače dolazi do linearnih izobličenja. Kad se dogodi nelinearno izobličenje, mikrofon osnovnom signalu dodaje više harmonijske tonove, koji nisu bili prisutni u izvornom zvuku.

Mikrofon ima sličnu ulogu kao i ljudsko uho u pretvaranju jedne energije u drugu. Suvremeni mikrofoni nadmašuju uho i u frekvencijskom i dinamičkom smislu.

Mikrofoni su klasificirani prema principu pretvorbe (npr. dinamički, kondenzatorski) i prema karakteristikama orijentacije. Ponekad se za opis mikrofona koriste i druge karakteristike, poput veličine membrane, predviđene namjene ili usmjerenja ulaza glavnog zvuka prema glavnoj osi mikrofona.

Prije kupnje mikrofona, dobro je odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja.

Postoje dvije glavne vrste mikrofona. Postoje također i druge vrste mikrofona, ali ako nemate neke specifične potrebe, vjerojatno ćete razmisliti o kupnji jedne od ove dvije vrste mikrofona.

Trebam li dinamički ili kondenzatorski mikrofon?

Dinamički mikrofoni

Najčešći tip mikrofona koji susrećemo tijekom izvođenja govora ili žive glazbe je dinamički mikrofon. Također se često koristi kod snimanja podcasta, ili snimanja u kućnom ili profesionalnom studiju. U većini dinamičkih mikrofona vrlo tanka, lagana membrana pomiče se kao odgovor na promjene zvučnog tlaka. Pomicanje membrane uzrokuje pomicanje glasovne zavojnice, koja je ovješena u magnetskom polju i stvara mali protok električne energije. Općenito jeftiniji od kondenzatorskih mikrofona (iako visokokvalitetna dinamika može biti prilično skupa), dinamika je prilično solidne konstrukcije i često podnosi vrlo visoke razine zvučnog tlaka (SPL). Zbog mehaničke prirode svog rada, dinamički mikrofoni ponekad su manje osjetljivi i možda neće reproducirati tako visokofrekventne "detalje" koje mogu stvoriti druge vrste mikrofona.

Kondenzatorski mikrofoni

Kondenzatorske mikrofone najčešće nalazimo u studijima za snimanje. Međutim, kondenzatorski mikrofoni se često koriste u mnogim zvučnim okruženjima. Kondenzatorski mikrofon vrlo je jednostavan mehanički sustav, jednostavna tanka, razvučena vodljiva membrana koja se nalazi u blizini metalnog diska koji se naziva stražnja ploča. Takvo uređenje stvara kondenzator, dok stražnja ploča prima električni naboj iz vanjskog izvora napajanja (fantomsko napajanje). Kad zvuk udari u dijafragmu, ona lagano zavibrira kao odgovor na valni oblik. To uzrokuje promjenu kapacitivnosti, uzrokujući promjenu izlaznog napona. Ova varijacija napona je izlazni signal mikrofona.

Koji mikrofon je najprikladniji za mene?

Brojni su čimbenici koje morate uzeti u obzir kod odabira mikrofona koji odgovara Vašim potrebama. U većini slučajeva vjerojatno ćete koristiti usmjerene mikrofone prilikom izvođenja glazbe uživo, jer oni najbolje izoliraju izvor zvuka i na taj način ćete izbjeći problem s mikrofonijom. U studiju bi mogla biti dobrodošla upotreba "svesmjernog" (omnidirectional) mikrofona koji će uhvatiti ne samo izvor zvuka već i ambijentalni zvuk prostorije. Definitivno ćete izbjeći takav mikrofon prilikom snimanja u kućnom studiju, koji je uglavnom u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku, gdje vjerojatno nemate optimalno uređenu akustiku prostorije i hvatanje ambijentalnog zvuka je nepoželjno. Vrsta instrumenta koji ozvučavate ili snimate, i zvuk koji želite postići odredit će trebate li frekvencijski odgovor kondenzatorskog ili dinamičkog mikrofona.

<h3>Za koje ću instrumente ili vokale uglavnom koristiti mikrofon?h3>

Svestrana upotreba

Ako Vam je potreban mikrofon koji će biti široko upotrebljiv za scensku i studijsku upotrebu, prije svega upotrebljiv za razne instrumente, kao i vokal, te koji će biti izdržljiv, kvalitetan i istodobno cjenovno pristupačan, tada je Shure SM57 dinamički mikrofon daleko najbolji izbor. Ovaj je model već desetljećima industrijski standard na svjetskoj sceni, kao i u studijima za snimanje.

Vokal - pjevanje ili govor

Neki vrhunski pjevači koriste cjenovno relativno pristupačne dinamičke mikrofone umjesto kondenzatorskih modela, poput legendarnog Shure SM58, jer dinamični mikrofoni pružaju topliji zvuk i vrlo su pouzdani u dugotrajnoj upotrebi. S druge strane, delikatniji i nježniji vokali mogu iskoristiti prednosti bolje reprodukcije visokofrekventnog raspona, koje pružaju kondenzatorski mikrofoni poput Shure Beta 87. Međutim, za scensku upotrebu preporučljivo je koristiti usmjereni, kardioidni ili hiperkardioidni mikrofon, kako bi se spriječilo hvatanje neželjenih zvukova i smanjila mogućnost mikrofonije. Također trebate razmisliti hoće li Vam trebati standardni žičani mikrofon ili je za Vaš nastup ipak potreban bežični sustav.

Bubnjevi

Obično ćete na bubnjevima koristiti kardioidne dinamičke mikrofone (npr. Shure SM 57, Shure Beta 56, Shure Beta 57), kardioidni kondenzatorski mikrofon s malom membranom na hi-hatu (npr. Shure PG81) i par kondenzatorskih mikrofona s velikom ili malom membranom iznad glave bubnjara (overhead). Za bas bubanj potreban je kvalitetan niskofrekventni mikrofon (npr. Shure Beta 52, Shure PGA 52). Postoji nekoliko proizvođača koji izrađuju komplete s više bubnjarskih mikrofona, koji sadrže sve potrebne mikrofone (npr. Superlux DRKB5C2MKII).

Električna gitara

Tipično gitarsko pojačalo ima zvučne karakteristike, vjerovali ili ne, slične ljudskom glasu. U većini slučajeva dinamički vokalni ili bubnjarski mikrofon bit će savršeno prikladan. Ako koristite samo jedan mikrofon, u većini slučajeva Shure SM 57 je daleko najbolji izbor, a obično se postavlja neposredno ispred mreže pojačala, usmjeren negdje između središta i ruba zvučnika, ovisno o zvuku koji želite. Također možete koristiti kondenzatorski mikrofon s velikom membranom, ali preporučljivo ga je postaviti približno 10 centimetara dalje od zvučnika pojačala. Također možete kombinirati oba mikrofona, ali u ovom slučaju morate biti oprezni s rasporedom, kako zvuk oba mikrofona ne bi bio postupno uništen.

Puhačka i limena glazbala

Usmjereni (kardioidni) dinamički mikrofoni s neutralnim odazivom i sposobnošću visokog zvučnog pritiska dobar su izbor za puhačke i limene instrumente (npr. Shure SM 57).

Akustični klavir

Za akustični klavir potrebna su dva kondenzatorska mikrofona s velikom ili malom membranom (upotrebljivo samo za visoke žice). Postavite jednog približno 30 cm iznad visokih žica, a drugi na istoj visini iznad niskih žica. Neka budu približno 20 cm odmaknuti od batića. To bi Vam trebala biti samo polazna točka, jer optimalni raspored mikrofona može se uvelike razlikovati od klavira do klavira, i ovisno o prostoru u kojem se nalazi.

Elektronske klavijature

S obzirom da se većina elektronskih klavijatura može izravno povezati s miksetom, mikrofoni često nisu potrebni. Ako ozvučavate, npr. električni klavir ili klavinet, često povezan s gitarskim pojačalom, možete slijediti upute u odjeljku Električna gitara.

Gudačka glazbala

Violine, viole, violončela, kontrabas. Obično će bilo koji kvalitetni kondenzatorski mikrofon biti prikladan za gudačke instrumente. Ako nemate na raspolaganju kondenzatorski mikrofon, zadovoljavajuće rezultate postići ćete dinamičkim mikrofonom, kao što je provjereni i svestrani Shure SM 57. Kao i kod gudačkih glazbala, način ozvučavanja jednak je i kod svih akustičnih žičanih glazbala, kao što su gitare, mandoline, ukulele, tamburice, citre, banjo, itd.

SHURE BLX24E/SM58 bežični paket sadrži BLX4 prijemnik i BLX ručni mikrofon sa Shure SM58 kapsulom. BLX4 bežični prijemnik sadrži lagano, izdržljivo ku..

359,00€ 377,89€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 359,00€

POWER DYNAMICS PD504B: bežični mikrofonski UHF sustav sa 4 kravatna mikrofona impresivnog zvuka omogućuje upravljanje 4 mikrofona u isto vrijeme. Svak..

375,00€ 394,74€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 375,00€
Top Seller
SHURE BLX24E/B58 bežični ručni mikrofon SHURE BLX24E/B58 bežični ručni mikrofon

Tip bežičnog sistema: RučniTip mikrofona: DinamičkiUpotreba za: VOCAL, SPEECHOblik: RučniPolar patern: Super CardioidSučelje: MobilniFrekvencijski ras..

429,00€ 451,58€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 429,00€
Top Seller
SHURE BETA 58A dinamički mikrofon SHURE BETA 58A dinamički mikrofon

Shure BETA 58A® je superkardioidni dinamički vokalni mikrofon, pogodan kako za rad u studiju, tako i za live nastupe, govor i profesionalno ozvučenje ..

189,00€ 198,95€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 189,00€
Top Seller
SHURE SM58 LCE dinamički mikrofon SHURE SM58 LCE dinamički mikrofon

Legendarni vokalni mikrofon SHURE SM58 dizajniran je za izvedbe na pozornici i u studiju. Zvuk ovog modela postao je standard za snimanje govora i pje..

119,50€ 125,79€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 119,50€
Top Seller
SHURE BLX14E / P31 bežični naglavni mikrofon SHURE BLX14E / P31 bežični naglavni mikrofon

SHURE BLX14E/P1 bežični paket sadrži BLX4 prijemnik, BLX1 odašiljač i PGA31 naglavni mikrofon. BLX4 bežični prijemnik sadrži lagano, izdržljivo kućišt..

379,00€ 398,95€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 379,00€

Tip bežičnog sistema: RučniUpotreba za: party, speech, karaoke, sport lessons, meetings and so onOblik: RučniFrekvencijski raspon: 40Hz - 17.000HzBroj..

99,90€ 105,16€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 99,90€

NUX B-3 PLUS MIC BUNDLE koristi najnoviji 2,4 GHz bežični algoritam s NUX NDM-3 dinamičkim mikrofonom. Priključite odašiljač (TX) na mikrofon, prijem..

175,42€ 184,65€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 175,42€
Top Seller
VONYX DM58 dinamički mikrofon VONYX DM58 dinamički mikrofon

VONYX DM58 je dinamički mikrofon opće namjene, pogodan za širok raspon vokalnih aplikacija. Priložena je i torbica i xlr-jack kabel duljine 5m.Tip mik..

20,95€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 20,95€
ON STAGE ASWS20N10 Tan (10) spužvica za naglavni mikrofon

OSS ASWS20N10 set od 10 spužvica za naglavni mikrofon, reducira zvukove daha, disanja i popratnih šumova, te održava Vaš mikrofon čistim i pomaže prod..

4,78€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 4,78€
ON STAGE ASWS40B spužvica za kondenzatorski mikrofon

OSS ASWS40B je spužvica za naglavni ili kondenzatorski mikrofon, manjih dimenzija, crne boje, za zaštitu mikrofona od neželjenih čimbenika. Spužvica r..

3,50€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,50€
Top Seller
SHURE SM57 dinamički mikrofon SHURE SM57 dinamički mikrofon

Boja: CrnaTip mikrofona: DinamičkiOblik: RučniPolar patern: KardioidniSučelje: XLRFrekvencijski raspon: 50 - 20000 hzImpedancija: 150 ohmTežina: 0,765..

119,00€ 125,26€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 114,00€
-20%
IK MULTIMEDIA iRIG MIC HD 2 USB kondenzatorski mikrofon IK MULTIMEDIA iRIG MIC HD 2 USB kondenzatorski mikrofon

iRig Mic HD 2 vrlo je versatilan i ergonomičan mikrofon, idealan za snimanje vokala, akustičnih instrumenata, pojačala itd. Mikrofon ima vrlo širok fr..

105,26€ 131,57€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 124,99€
Top Seller
IK MULTIMEDIA iRIG Mic Cast 2 kondenzatorski mikrofon IK MULTIMEDIA iRIG Mic Cast 2 kondenzatorski mikrofon

iRIG Mic Cast 2; YouTuberi, novinari i drugi stvaratelji sadržaja znaju koliko je važan sjajan zvuk kako bi se istaknuo iz mase. Međutim, ako snimate ..

55,08€ 57,98€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 55,08€
Top Seller
VONYX DM57A dinamički mikrofon VONYX DM57A dinamički mikrofon

VONYX DM57A je kardioidni dinamički mikrofon, idealan za pjevanje i ozvučavanje instrumenata. Priložena je i torbica i xlr-jack kabel duljine 5m.Tip m..

20,95€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 20,95€
Top Seller
ON STAGE SP58 mrežica za mikrofon

OSS SP58 je zamjenska mrežica prikladna za većinu dinamičkih mikrofona standardne veličine. Zbog vanjskih čimbenika ili promjena u okolini, mikrofonsk..

8,00€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 8,00€

2-channel fixed frequency UHF wireless microphone systems, including handheld microphone and bodypack transmitter with headset microphone. Ideal for s..

140,30€ 147,68€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 140,30€

Tip bežičnog sistema: RučniOblik: RučniFrekvencijski raspon: 40 - 20.000 HzBroj kanala: 2 fixed channelsRadni domet: 200.175 MHz, 201.400 MHzSpecifika..

78,76€ 82,90€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 78,76€

Tip bežičnog sistema: RučniUpotreba za: for party, speech, karaoke, sport lessons, meetings and so onFrekvencijski raspon: 40Hz - 17.000HzBroj kanala:..

159,00€ 167,37€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 159,00€
Top Seller
VONYX STWM712 Set (2) bežični ručni mikrofon VONYX STWM712 Set (2) bežični ručni mikrofon

VONYX STWM712: dvokanalni VHF bežični mikrofonski sustav s dva ručna mikrofona. Oba odašiljača rade na različitim frekvencijama. VHF tehnika osigurava..

76,00€ 80,00€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 76,00€

Tip bežičnog sistema: ComboUpotreba za: VocalsFrekvencijski raspon: 30 - 20.000 HzBroj kanala: 2 fixed channelsRadni domet: Frequency 863.100 MHz, 864..

145,18€ 152,82€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 145,18€
Top Seller
SHURE SE215-K slušalice

SHURE SE215-K su profesionalne in-ear slušalice koje izoliraju dodatne neželjene zvukove. Odličnog dizajna, Shure SE slušalice sadrže odvojiv kabel, a..

123,00€ 129,47€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 123,00€
ON STAGE MY250A držač za mikrofon

OSS MY250A je plastična lulica za mikrofonski stalak, prikladna za sve dinamičke mikrofone standardnih dimenzija, izrađena od tvrde plastike.Boja: Crn..

4,70€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 4,70€

SHURE BLX24E/PG58 bežični paket sadrži BLX4 prijemnik i BLX ručni mikrofon sa Shure PG58 kapsulom. BLX4 bežični prijemnik sadrži lagano, izdržljivo ku..

309,00€ 325,26€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 309,00€
Top Seller
ON STAGE ASWS58C5-5PK Multicolor Set (5) spužvica za mikrofon ON STAGE ASWS58C5-5PK Multicolor Set (5) spužvica za mikrofon

OSS ASWS58C5-5PK je set od 5 kom. spužvica za mikrofon, različitih boja. ASWS45 spužvica reducira zvukove daha, disanja i popratnih šumova, te održava..

7,80€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 7,80€

Tip mikrofona: DinamičkiUpotreba za: kick drum, euphonium, bass posauneOblik: UgradbeniPolar patern: KardioidniSučelje: XLRFrekvencijski raspon: 50 - ..

160,01€ 168,43€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 160,01€

OSS ASVS6-GB pop filter će Vam pomoći ukloniti sve neželjene popratne zvukove i poboljšati vokalne performanse tijekom snimanja, stoga je obavezni dio..

21,00€ 22,11€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 21,00€

VONYX STWM712H je dvokanalni VHF bežični mikrofonski sustav s visokoosjetljivim prijemnikom i 2 naglavna mikrofona. VHF tehnika osigurava dobru kvalit..

74,90€ 78,84€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 74,90€
Prikazano 1 do 28 od 75 (3 Stranica)

E-novosti

* Email:

Ime:

Molimo izaberite vašu grupu interesa

Područja interesa (izaberite jedno ili više)::