nazovi:  098 176 3103   |   piši na:  [email protected]

OSTANI DOMA I NARUČI PREKO WEBA - BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 300KN... IMAŠ PITANJE, NAZOVI ILI PIŠI  *** KLIKNI OVDJE***

Mikrofoni

Trebate mikrofon, a ne znate što odabrati?

Mi ćemo Vam pomoći oko najboljeg izbora!

Mikrofoni djeluju na principu pretvaranja zvuka u električni napon. Kod povezivanja mikrofona na zvučnik, membrane u mikrofonu i slušalicama titraju u jednakom ritmu i tako daljinski prenosite zvuk.

Što je najvažnije, važno je da kod pretvorbe zvuka u električni napon, oblik krivulje napona i zračni tlak budu što sličniji, odnosno poželjno je minimalizirati linearno i nelinearno izobličenje signala. Mikrofon bi trebao biti podjednako osjetljiv na sve frekvencije, inače dolazi do linearnih izobličenja. Kad se dogodi nelinearno izobličenje, mikrofon osnovnom signalu dodaje više harmonijske tonove, koji nisu bili prisutni u izvornom zvuku.

Mikrofon ima sličnu ulogu kao i ljudsko uho u pretvaranju jedne energije u drugu. Suvremeni mikrofoni nadmašuju uho i u frekvencijskom i dinamičkom smislu.

Mikrofoni su klasificirani prema principu pretvorbe (npr. dinamički, kondenzatorski) i prema karakteristikama orijentacije. Ponekad se za opis mikrofona koriste i druge karakteristike, poput veličine membrane, predviđene namjene ili usmjerenja ulaza glavnog zvuka prema glavnoj osi mikrofona.

Prije kupnje mikrofona, dobro je odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja.

Postoje dvije glavne vrste mikrofona. Postoje također i druge vrste mikrofona, ali ako nemate neke specifične potrebe, vjerojatno ćete razmisliti o kupnji jedne od ove dvije vrste mikrofona.

Trebam li dinamički ili kondenzatorski mikrofon?

Dinamički mikrofoni

Najčešći tip mikrofona koji susrećemo tijekom izvođenja govora ili žive glazbe je dinamički mikrofon. Također se često koristi kod snimanja podcasta, ili snimanja u kućnom ili profesionalnom studiju. U većini dinamičkih mikrofona vrlo tanka, lagana membrana pomiče se kao odgovor na promjene zvučnog tlaka. Pomicanje membrane uzrokuje pomicanje glasovne zavojnice, koja je ovješena u magnetskom polju i stvara mali protok električne energije. Općenito jeftiniji od kondenzatorskih mikrofona (iako visokokvalitetna dinamika može biti prilično skupa), dinamika je prilično solidne konstrukcije i često podnosi vrlo visoke razine zvučnog tlaka (SPL). Zbog mehaničke prirode svog rada, dinamički mikrofoni ponekad su manje osjetljivi i možda neće reproducirati tako visokofrekventne "detalje" koje mogu stvoriti druge vrste mikrofona.

Kondenzatorski mikrofoni

Kondenzatorske mikrofone najčešće nalazimo u studijima za snimanje. Međutim, kondenzatorski mikrofoni se često koriste u mnogim zvučnim okruženjima. Kondenzatorski mikrofon vrlo je jednostavan mehanički sustav, jednostavna tanka, razvučena vodljiva membrana koja se nalazi u blizini metalnog diska koji se naziva stražnja ploča. Takvo uređenje stvara kondenzator, dok stražnja ploča prima električni naboj iz vanjskog izvora napajanja (fantomsko napajanje). Kad zvuk udari u dijafragmu, ona lagano zavibrira kao odgovor na valni oblik. To uzrokuje promjenu kapacitivnosti, uzrokujući promjenu izlaznog napona. Ova varijacija napona je izlazni signal mikrofona.

Koji mikrofon je najprikladniji za mene?

Brojni su čimbenici koje morate uzeti u obzir kod odabira mikrofona koji odgovara Vašim potrebama. U većini slučajeva vjerojatno ćete koristiti usmjerene mikrofone prilikom izvođenja glazbe uživo, jer oni najbolje izoliraju izvor zvuka i na taj način ćete izbjeći problem s mikrofonijom. U studiju bi mogla biti dobrodošla upotreba "svesmjernog" (omnidirectional) mikrofona koji će uhvatiti ne samo izvor zvuka već i ambijentalni zvuk prostorije. Definitivno ćete izbjeći takav mikrofon prilikom snimanja u kućnom studiju, koji je uglavnom u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku, gdje vjerojatno nemate optimalno uređenu akustiku prostorije i hvatanje ambijentalnog zvuka je nepoželjno. Vrsta instrumenta koji ozvučavate ili snimate, i zvuk koji želite postići odredit će trebate li frekvencijski odgovor kondenzatorskog ili dinamičkog mikrofona.

<h3>Za koje ću instrumente ili vokale uglavnom koristiti mikrofon?h3>

Svestrana upotreba

Ako Vam je potreban mikrofon koji će biti široko upotrebljiv za scensku i studijsku upotrebu, prije svega upotrebljiv za razne instrumente, kao i vokal, te koji će biti izdržljiv, kvalitetan i istodobno cjenovno pristupačan, tada je Shure SM57 dinamički mikrofon daleko najbolji izbor. Ovaj je model već desetljećima industrijski standard na svjetskoj sceni, kao i u studijima za snimanje.

Vokal - pjevanje ili govor

Neki vrhunski pjevači koriste cjenovno relativno pristupačne dinamičke mikrofone umjesto kondenzatorskih modela, poput legendarnog Shure SM58, jer dinamični mikrofoni pružaju topliji zvuk i vrlo su pouzdani u dugotrajnoj upotrebi. S druge strane, delikatniji i nježniji vokali mogu iskoristiti prednosti bolje reprodukcije visokofrekventnog raspona, koje pružaju kondenzatorski mikrofoni poput Shure Beta 87. Međutim, za scensku upotrebu preporučljivo je koristiti usmjereni, kardioidni ili hiperkardioidni mikrofon, kako bi se spriječilo hvatanje neželjenih zvukova i smanjila mogućnost mikrofonije. Također trebate razmisliti hoće li Vam trebati standardni žičani mikrofon ili je za Vaš nastup ipak potreban bežični sustav.

Bubnjevi

Obično ćete na bubnjevima koristiti kardioidne dinamičke mikrofone (npr. Shure SM 57, Shure Beta 56, Shure Beta 57), kardioidni kondenzatorski mikrofon s malom membranom na hi-hatu (npr. Shure PG81) i par kondenzatorskih mikrofona s velikom ili malom membranom iznad glave bubnjara (overhead). Za bas bubanj potreban je kvalitetan niskofrekventni mikrofon (npr. Shure Beta 52, Shure PGA 52). Postoji nekoliko proizvođača koji izrađuju komplete s više bubnjarskih mikrofona, koji sadrže sve potrebne mikrofone (npr. Superlux DRKB5C2MKII).

Električna gitara

Tipično gitarsko pojačalo ima zvučne karakteristike, vjerovali ili ne, slične ljudskom glasu. U većini slučajeva dinamički vokalni ili bubnjarski mikrofon bit će savršeno prikladan. Ako koristite samo jedan mikrofon, u većini slučajeva Shure SM 57 je daleko najbolji izbor, a obično se postavlja neposredno ispred mreže pojačala, usmjeren negdje između središta i ruba zvučnika, ovisno o zvuku koji želite. Također možete koristiti kondenzatorski mikrofon s velikom membranom, ali preporučljivo ga je postaviti približno 10 centimetara dalje od zvučnika pojačala. Također možete kombinirati oba mikrofona, ali u ovom slučaju morate biti oprezni s rasporedom, kako zvuk oba mikrofona ne bi bio postupno uništen.

Puhačka i limena glazbala

Usmjereni (kardioidni) dinamički mikrofoni s neutralnim odazivom i sposobnošću visokog zvučnog pritiska dobar su izbor za puhačke i limene instrumente (npr. Shure SM 57).

Akustični klavir

Za akustični klavir potrebna su dva kondenzatorska mikrofona s velikom ili malom membranom (upotrebljivo samo za visoke žice). Postavite jednog približno 30 cm iznad visokih žica, a drugi na istoj visini iznad niskih žica. Neka budu približno 20 cm odmaknuti od batića. To bi Vam trebala biti samo polazna točka, jer optimalni raspored mikrofona može se uvelike razlikovati od klavira do klavira, i ovisno o prostoru u kojem se nalazi.

Elektronske klavijature

S obzirom da se većina elektronskih klavijatura može izravno povezati s miksetom, mikrofoni često nisu potrebni. Ako ozvučavate, npr. električni klavir ili klavinet, često povezan s gitarskim pojačalom, možete slijediti upute u odjeljku Električna gitara.

Gudačka glazbala

Violine, viole, violončela, kontrabas. Obično će bilo koji kvalitetni kondenzatorski mikrofon biti prikladan za gudačke instrumente. Ako nemate na raspolaganju kondenzatorski mikrofon, zadovoljavajuće rezultate postići ćete dinamičkim mikrofonom, kao što je provjereni i svestrani Shure SM 57. Kao i kod gudačkih glazbala, način ozvučavanja jednak je i kod svih akustičnih žičanih glazbala, kao što su gitare, mandoline, ukulele, tamburice, citre, banjo, itd.

-10%
NUX B-2 bežični gitarski sistem

NUX B-2 je bežični sistem za Vašu gitaru, bas gitaru ili neki drugi instrument, vrlo jednostavan za upotrebu, dometa do 15 m (čak do 30 m na otvorenom..

775 kn 861 kn

Top Seller
IK MULTIMEDIA iRIG MIC HD 2 USB kondenzatorski mikrofon IK MULTIMEDIA iRIG MIC HD 2 USB kondenzatorski mikrofon

iRig Mic HD 2 vrlo je versatilan i ergonomičan mikrofon, idealan za snimanje vokala, akustičnih instrumenata, pojačala itd. Mikrofon ima vrlo širok fr..

787 kn 828 kn

-25%
NUX B-3 bežični ručni mikrofon NUX B-3 bežični ručni mikrofon

NUX B-3 je 2,4 GHz bežični mikrofonski sustav, dizajniran za sve koji žele koristiti svoj omiljeni žičani mikrofon bez kabela. B-3 sustav se napaja pu..

1.060 kn 1.413 kn

Top Seller
NUX B-5RC bežični gitarski sistem NUX B-5RC bežični gitarski sistem

NUX B-5RC je bežični sistem koji odlično radi sa svim tipovima električnih, elektroakustičnih i bas gitara. Unaprijeđen najnovijom bežičnom tehnologij..

1.045 kn 1.100 kn

Top Seller
SHURE SM58 LCE dinamički mikrofon SHURE SM58 LCE dinamički mikrofon

Boja: CrnaTip mikrofona: DinamičkiOblik: RučniPolar patern: KardioidniSučelje: XLRFrekvencijski raspon: 50 - 15000 hzImpedancija: 150 ohmTežina: 0,298..

745 kn 784 kn

-20%
SUPERLUX DRKB5C2MKII 7 Set Drum Microphone Set

DRKB5C2MKII mikrofonski set od 7 mikrofona. Idealan je kandidat za scenski nastup i za profesionalno studio za snimanje. Tip mikrofona: DinamičkiUpotr..

2.050 kn 2.562 kn

iRIG Mic Cast 2; YouTuberi, novinari i drugi stvaratelji sadržaja znaju koliko je važan sjajan zvuk kako bi se istaknuo iz mase. Međutim, ako snimate ..

405 kn 426 kn

Item No.: 173.556..

524 kn 552 kn

Top Seller
SHURE BETA 58A dinamički mikrofon SHURE BETA 58A dinamički mikrofon

Shure BETA 58A® je superkardioidni dinamički vokalni mikrofon, pogodan kako za rad u studiju, tako i za live nastupe, govor i profesionalno ozvučenje ..

1.180 kn 1.242 kn

-25%
SUPERLUX DRKK5C2 Drum mic set 7 mikrofonski set

Upotreba za: drumsFrekvencijski raspon: 30~10000HzImpedancija: 200ΩSpecifikacije: PRA218B, E102, D10D, D10CSpecifikacije II: Max.SPL:149 dB(THD≦1%1000..

1.343 kn 1.790 kn

Kontrole: volumeTip bežičnog sistema: RučniTip mikrofona: DinamičkiOblik: RučniPolar patern: KardioidniFrekvencijski raspon: 60 - 16.000 HzBroj kanala..

4.230 kn 4.453 kn

Top Seller
LD SYSTEMS U306 BPL bežični kravatni mikrofon LD SYSTEMS U306 BPL bežični kravatni mikrofon

LD SYSTEMS LDU306BPL je kravatni bežični mikrofonski sustav s bodypackom, frekvencijskog raspona 655-679 MHz. Razvijeni u Njemačkoj, bežični UHF susta..

1.485 kn 1.563 kn

ON STAGE ASWS20N10 TAN spužvica za naglavni mikrofon

OSS ASWS20N10, set od 10 spužvica za naglavni mikrofon, reducira zvukove daha, disanja i popratnih šumova, te održava Vaš mikrofon čistim i pomaže pro..

36 kn

Kontrole: 2Tip bežičnog sistema: NaglavniOblik: NaglavniPolar patern: KardioidniFrekvencijski raspon: 20 - 20.000 HzImpedancija: 680 Ohm(s)Broj kanala..

2.345 kn 2.468 kn

SUPERLUX ECO88 dinamički mikrofon

Kardioidni mikrofon Superlux ECO-88 nudi izvrsnu vrijednost za novac. Osim atraktivnog izgleda i čvrste konstrukcije, pružaja značajke poput širokog f..

110 kn

Top Seller
ON STAGE ASWS58-B spužvica za mikrofon

OSS ASWS58 spužvica reducira zvukove daha, disanja i popratnih šumova, te održava Vaš mikrofon čistim i pomaže produljiti njegov vijek trajanja. Odgov..

16 kn

-35%
ON STAGE AS800 Gold kondenzatorski mikrofon

Boja: ZlatnaTip mikrofona: KondenzatorskiUpotreba za: Recording/performanceOblik: StolniPolar patern: KardioidniSučelje: XLRFrekvencijski raspon: 20Hz..

403 kn 620 kn

Boja: CrnaKontrole: volumeFrekvencijski raspon: 25 - 16,000 HzBroj kanala: 12Radni domet: 655 - 679 MHzŠirina: 211 mmVisina: 43 mmDubina: 120 mmTežina..

1.492 kn 1.571 kn

Kontrole: Power On/OffTip bežičnog sistema: RučniTip mikrofona: DinamičkiOblik: RučniPolar patern: KardioidniFrekvencijski raspon: 25 - 16,000 HzRadni..

1.522 kn 1.602 kn

Top Seller
LD SYSTEMS WSECO2HHDB6I bežični ručni mikrofon LD SYSTEMS WSECO2HHDB6I bežični ručni mikrofon

Tip mikrofona: DinamičkiUpotreba za: vocalOblik: RučniPolar patern: KardioidniFrekvencijski raspon: 60 - 16,000 HzBroj kanala: 1Radni domet: 50 mBežič..

984 kn 1.035 kn

SUPERLUX S241 kondenzatorski mikrofon

Boja: Titanium greyTip mikrofona: KondenzatorskiUpotreba za: Pro recording studio ,Live recording Vocals, Strings Acoustic guitar ,Piano Brass, Woodwi..

652 kn 687 kn

Top Seller
LD SYSTEMS U306HHD bežični ručni mikrofon LD SYSTEMS U306HHD bežični ručni mikrofon

LD SYSTEMS U306 HHD je ručni bežični mikrofonski sustav frekvencijskog raspona 655-679 MHz.Razvijeni u Njemačkoj, bežični UHF sustavi iz LD SYSTEMS U3..

1.485 kn 1.563 kn

Boja: CrnaUpotreba za: vocal, speech, instrumentsOblik: UgradbeniFrekvencijski raspon: 20 - 20.000 HzImpedancija: 200ohmSpecifikacije: Sensitivity -37..

515 kn 542 kn

Ik Multimedia iRig Mic Cast; Bez obzira želite li stvoriti videozapise koji skaču iz feedova gledatelja, potkastove koji se uklapaju s likovima ili in..

862 kn 908 kn

Frekvencijski raspon: 40 - 20.000 HzRadni domet: Frequency Handheld microphone 200.175 MHz/Frequency Headset (bodypack) 201.400 MHzDuljina: Receiver 1..

518 kn 545 kn

SUPERLUX E309D Pro gooseneck stolni mikrofon

SUPERLUX E309D PRO je visokokvalitetan "gooseneck" mikrofon sa zamijenjivom kapsulom. Montiran je na metalnu bazu, koja također ima svoj prekidač. Omo..

712 kn 749 kn

ON STAGE ASWS58B-9PK BLK spužvica za mikrofon

OSS ASWS58B-9PK je set od 9 kom. spužvica za mikrofon, u crnoj boji. ASWS45 spužvica reducira zvukove daha, disanja i popratnih šumova, te održava Vaš..

89 kn

IK Multimedija iRig Mic Video; Od emisija, bitnih vijesti do ansambl izvedbi i svega između, vaši će videozapisi zauzimati glavno mjesto uz iRig Mic V..

1.045 kn 1.100 kn

Prikazano 1 do 28 od 112 (4 Stranica)

E-novosti

* Email:

Ime:

Molimo izaberite vašu grupu interesa

Područja interesa (izaberite jedno ili više)::