nazovi:  098 176 3103   |   piši na:  [email protected]

ZA PRAVILNI PRIKAZ VALUTE, MOLIMO DA IZBRIŠETE PREDMEMORIJU (CACHE), KOLAČIĆE I POVIJEST PRETRAŽIVANJA.

Mikrofoni

Trebate mikrofon, a ne znate što odabrati?

Mi ćemo Vam pomoći oko najboljeg izbora!

Mikrofoni djeluju na principu pretvaranja zvuka u električni napon. Kod povezivanja mikrofona na zvučnik, membrane u mikrofonu i slušalicama titraju u jednakom ritmu i tako daljinski prenosite zvuk.

Što je najvažnije, važno je da kod pretvorbe zvuka u električni napon, oblik krivulje napona i zračni tlak budu što sličniji, odnosno poželjno je minimalizirati linearno i nelinearno izobličenje signala. Mikrofon bi trebao biti podjednako osjetljiv na sve frekvencije, inače dolazi do linearnih izobličenja. Kad se dogodi nelinearno izobličenje, mikrofon osnovnom signalu dodaje više harmonijske tonove, koji nisu bili prisutni u izvornom zvuku.

Mikrofon ima sličnu ulogu kao i ljudsko uho u pretvaranju jedne energije u drugu. Suvremeni mikrofoni nadmašuju uho i u frekvencijskom i dinamičkom smislu.

Mikrofoni su klasificirani prema principu pretvorbe (npr. dinamički, kondenzatorski) i prema karakteristikama orijentacije. Ponekad se za opis mikrofona koriste i druge karakteristike, poput veličine membrane, predviđene namjene ili usmjerenja ulaza glavnog zvuka prema glavnoj osi mikrofona.

Prije kupnje mikrofona, dobro je odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja.

Postoje dvije glavne vrste mikrofona. Postoje također i druge vrste mikrofona, ali ako nemate neke specifične potrebe, vjerojatno ćete razmisliti o kupnji jedne od ove dvije vrste mikrofona.

Trebam li dinamički ili kondenzatorski mikrofon?

Dinamički mikrofoni

Najčešći tip mikrofona koji susrećemo tijekom izvođenja govora ili žive glazbe je dinamički mikrofon. Također se često koristi kod snimanja podcasta, ili snimanja u kućnom ili profesionalnom studiju. U većini dinamičkih mikrofona vrlo tanka, lagana membrana pomiče se kao odgovor na promjene zvučnog tlaka. Pomicanje membrane uzrokuje pomicanje glasovne zavojnice, koja je ovješena u magnetskom polju i stvara mali protok električne energije. Općenito jeftiniji od kondenzatorskih mikrofona (iako visokokvalitetna dinamika može biti prilično skupa), dinamika je prilično solidne konstrukcije i često podnosi vrlo visoke razine zvučnog tlaka (SPL). Zbog mehaničke prirode svog rada, dinamički mikrofoni ponekad su manje osjetljivi i možda neće reproducirati tako visokofrekventne "detalje" koje mogu stvoriti druge vrste mikrofona.

Kondenzatorski mikrofoni

Kondenzatorske mikrofone najčešće nalazimo u studijima za snimanje. Međutim, kondenzatorski mikrofoni se često koriste u mnogim zvučnim okruženjima. Kondenzatorski mikrofon vrlo je jednostavan mehanički sustav, jednostavna tanka, razvučena vodljiva membrana koja se nalazi u blizini metalnog diska koji se naziva stražnja ploča. Takvo uređenje stvara kondenzator, dok stražnja ploča prima električni naboj iz vanjskog izvora napajanja (fantomsko napajanje). Kad zvuk udari u dijafragmu, ona lagano zavibrira kao odgovor na valni oblik. To uzrokuje promjenu kapacitivnosti, uzrokujući promjenu izlaznog napona. Ova varijacija napona je izlazni signal mikrofona.

Koji mikrofon je najprikladniji za mene?

Brojni su čimbenici koje morate uzeti u obzir kod odabira mikrofona koji odgovara Vašim potrebama. U većini slučajeva vjerojatno ćete koristiti usmjerene mikrofone prilikom izvođenja glazbe uživo, jer oni najbolje izoliraju izvor zvuka i na taj način ćete izbjeći problem s mikrofonijom. U studiju bi mogla biti dobrodošla upotreba "svesmjernog" (omnidirectional) mikrofona koji će uhvatiti ne samo izvor zvuka već i ambijentalni zvuk prostorije. Definitivno ćete izbjeći takav mikrofon prilikom snimanja u kućnom studiju, koji je uglavnom u spavaćoj sobi ili dnevnom boravku, gdje vjerojatno nemate optimalno uređenu akustiku prostorije i hvatanje ambijentalnog zvuka je nepoželjno. Vrsta instrumenta koji ozvučavate ili snimate, i zvuk koji želite postići odredit će trebate li frekvencijski odgovor kondenzatorskog ili dinamičkog mikrofona.

<h3>Za koje ću instrumente ili vokale uglavnom koristiti mikrofon?h3>

Svestrana upotreba

Ako Vam je potreban mikrofon koji će biti široko upotrebljiv za scensku i studijsku upotrebu, prije svega upotrebljiv za razne instrumente, kao i vokal, te koji će biti izdržljiv, kvalitetan i istodobno cjenovno pristupačan, tada je Shure SM57 dinamički mikrofon daleko najbolji izbor. Ovaj je model već desetljećima industrijski standard na svjetskoj sceni, kao i u studijima za snimanje.

Vokal - pjevanje ili govor

Neki vrhunski pjevači koriste cjenovno relativno pristupačne dinamičke mikrofone umjesto kondenzatorskih modela, poput legendarnog Shure SM58, jer dinamični mikrofoni pružaju topliji zvuk i vrlo su pouzdani u dugotrajnoj upotrebi. S druge strane, delikatniji i nježniji vokali mogu iskoristiti prednosti bolje reprodukcije visokofrekventnog raspona, koje pružaju kondenzatorski mikrofoni poput Shure Beta 87. Međutim, za scensku upotrebu preporučljivo je koristiti usmjereni, kardioidni ili hiperkardioidni mikrofon, kako bi se spriječilo hvatanje neželjenih zvukova i smanjila mogućnost mikrofonije. Također trebate razmisliti hoće li Vam trebati standardni žičani mikrofon ili je za Vaš nastup ipak potreban bežični sustav.

Bubnjevi

Obično ćete na bubnjevima koristiti kardioidne dinamičke mikrofone (npr. Shure SM 57, Shure Beta 56, Shure Beta 57), kardioidni kondenzatorski mikrofon s malom membranom na hi-hatu (npr. Shure PG81) i par kondenzatorskih mikrofona s velikom ili malom membranom iznad glave bubnjara (overhead). Za bas bubanj potreban je kvalitetan niskofrekventni mikrofon (npr. Shure Beta 52, Shure PGA 52). Postoji nekoliko proizvođača koji izrađuju komplete s više bubnjarskih mikrofona, koji sadrže sve potrebne mikrofone (npr. Superlux DRKB5C2MKII).

Električna gitara

Tipično gitarsko pojačalo ima zvučne karakteristike, vjerovali ili ne, slične ljudskom glasu. U većini slučajeva dinamički vokalni ili bubnjarski mikrofon bit će savršeno prikladan. Ako koristite samo jedan mikrofon, u većini slučajeva Shure SM 57 je daleko najbolji izbor, a obično se postavlja neposredno ispred mreže pojačala, usmjeren negdje između središta i ruba zvučnika, ovisno o zvuku koji želite. Također možete koristiti kondenzatorski mikrofon s velikom membranom, ali preporučljivo ga je postaviti približno 10 centimetara dalje od zvučnika pojačala. Također možete kombinirati oba mikrofona, ali u ovom slučaju morate biti oprezni s rasporedom, kako zvuk oba mikrofona ne bi bio postupno uništen.

Puhačka i limena glazbala

Usmjereni (kardioidni) dinamički mikrofoni s neutralnim odazivom i sposobnošću visokog zvučnog pritiska dobar su izbor za puhačke i limene instrumente (npr. Shure SM 57).

Akustični klavir

Za akustični klavir potrebna su dva kondenzatorska mikrofona s velikom ili malom membranom (upotrebljivo samo za visoke žice). Postavite jednog približno 30 cm iznad visokih žica, a drugi na istoj visini iznad niskih žica. Neka budu približno 20 cm odmaknuti od batića. To bi Vam trebala biti samo polazna točka, jer optimalni raspored mikrofona može se uvelike razlikovati od klavira do klavira, i ovisno o prostoru u kojem se nalazi.

Elektronske klavijature

S obzirom da se većina elektronskih klavijatura može izravno povezati s miksetom, mikrofoni često nisu potrebni. Ako ozvučavate, npr. električni klavir ili klavinet, često povezan s gitarskim pojačalom, možete slijediti upute u odjeljku Električna gitara.

Gudačka glazbala

Violine, viole, violončela, kontrabas. Obično će bilo koji kvalitetni kondenzatorski mikrofon biti prikladan za gudačke instrumente. Ako nemate na raspolaganju kondenzatorski mikrofon, zadovoljavajuće rezultate postići ćete dinamičkim mikrofonom, kao što je provjereni i svestrani Shure SM 57. Kao i kod gudačkih glazbala, način ozvučavanja jednak je i kod svih akustičnih žičanih glazbala, kao što su gitare, mandoline, ukulele, tamburice, citre, banjo, itd.

-10%
NUX B-2 bežični gitarski sistem

NUX B-2 je bežični sistem za Vašu gitaru, bas gitaru ili neki drugi instrument, vrlo jednostavan za upotrebu, dometa do 15 m (čak do 30 m na otvorenom..

90,95€ (685,26 kn) 101,05€ (761,36 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 96,00€

NUX B-3 PLUS MIC BUNDLE koristi najnoviji 2,4 GHz bežični algoritam s NUX NDM-3 dinamičkim mikrofonom. Priključite odašiljač (TX) na mikrofon, prijem..

175,42€ (1.321,70 kn) 184,65€ (1.391,25 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 175,42€
Top Seller
SHURE BLX24E/B58 bežični ručni mikrofon SHURE BLX24E/B58 bežični ručni mikrofon

Tip bežičnog sistema: RučniTip mikrofona: DinamičkiUpotreba za: VOCAL, SPEECHOblik: RučniPolar patern: Super CardioidSučelje: MobilniFrekvencijski ras..

429,00€ (3.232,30 kn) 451,58€ (3.402,43 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 429,00€

POWER DYNAMICS PD504B: bežični mikrofonski UHF sustav sa 4 kravatna mikrofona impresivnog zvuka omogućuje upravljanje 4 mikrofona u isto vrijeme. Svak..

375,00€ (2.825,44 kn) 394,74€ (2.974,17 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 375,00€
Top Seller
ON STAGE SP58 mrežica za mikrofon

OSS SP58 je zamjenska mrežica prikladna za većinu dinamičkih mikrofona standardne veličine. Zbog vanjskih čimbenika ili promjena u okolini, mikrofonsk..

8,00€ (60,28 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 8,00€

iRig Mic HD 2 vrlo je versatilan i ergonomičan mikrofon, idealan za snimanje vokala, akustičnih instrumenata, pojačala itd. Mikrofon ima vrlo širok fr..

124,99€ (941,74 kn) 131,57€ (991,31 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 124,99€
ON STAGE ASWS20N10 Tan (10) spužvica za naglavni mikrofon

OSS ASWS20N10 set od 10 spužvica za naglavni mikrofon, reducira zvukove daha, disanja i popratnih šumova, te održava Vaš mikrofon čistim i pomaže prod..

4,78€ (35,98 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 4,78€
ON STAGE ASVSM5-B gooseneck pop filter

Uklonite neželjene popratne zvukove za poboljšanu kvalitetu snimanja uz OSS ASVSM5-B Pop Filter. Potpuno metalni filter potiskuje neželjene tonove bez..

21,00€ (158,22 kn) 22,11€ (166,59 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 21,00€

SHURE BLX24E/SM58 bežični paket sadrži BLX4 prijemnik i BLX ručni mikrofon sa Shure SM58 kapsulom. BLX4 bežični prijemnik sadrži lagano, izdržljivo ku..

359,00€ (2.704,89 kn) 377,89€ (2.847,21 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 359,00€
Top Seller
IK MULTIMEDIA iRIG Mic Cast 2 kondenzatorski mikrofon IK MULTIMEDIA iRIG Mic Cast 2 kondenzatorski mikrofon

iRIG Mic Cast 2; YouTuberi, novinari i drugi stvaratelji sadržaja znaju koliko je važan sjajan zvuk kako bi se istaknuo iz mase. Međutim, ako snimate ..

55,08€ (415,00 kn) 57,98€ (436,85 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 55,08€

NUX B-10 Vlog je kompaktan i lagan bežični mikrofonski sustav, koji se sastoji od prijemnika i odašiljača, dometa do 30 metara. NUX B-10 može pružiti ..

130,01€ (979,56 kn) 136,85€ (1.031,10 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 130,01€

Specifikacije: Dynamic capsule designed after legendary vintage microphonesSpecifikacije II: gold plated XLR connectorSpecifikacije III: high end Bour..

161,50€ (1.216,82 kn) 170,00€ (1.280,87 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 170,00€
Top Seller
ON STAGE ASWS58-B spužvica za mikrofon

OSS ASWS58-B spužvica reducira zvukove daha, disanja i popratnih šumova, te održava Vaš mikrofon čistim i pomaže produljiti njegov vijek trajanja. Odg..

2,50€ (18,84 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 2,50€

Tip mikrofona: DinamičkiUpotreba za: kick drum, euphonium, bass posauneOblik: UgradbeniPolar patern: KardioidniSučelje: XLRFrekvencijski raspon: 50 - ..

160,01€ (1.205,60 kn) 168,43€ (1.269,04 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 160,01€

OSS ASVS6-GB pop filter će Vam pomoći ukloniti sve neželjene popratne zvukove i poboljšati vokalne performanse tijekom snimanja, stoga je obavezni dio..

21,00€ (158,22 kn) 22,11€ (166,59 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 21,00€
Top Seller
SHURE SM57 dinamički mikrofon SHURE SM57 dinamički mikrofon

Boja: CrnaTip mikrofona: DinamičkiOblik: RučniPolar patern: KardioidniSučelje: XLRFrekvencijski raspon: 50 - 20000 hzImpedancija: 150 ohmTežina: 0,765..

114,00€ (858,93 kn) 120,00€ (904,14 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 114,00€
Top Seller
ON STAGE MY251 držač za mikrofon

OSS MY251 je prilagodljiva gumena lulica za mikrofonski stalak, predviđena za mikrofone manjeg promjera. Zahvaljujući svom jednostavnom fleksibilnom d..

4,00€ (30,14 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 4,00€
SUPERLUX CMH8A kondenzatorski mikrofon

Upotreba za: Studio / Broadcast / Vocals / Strings / Acoustic Guitar / Piano / Brass / Percussion.....Polar patern: KardioidniFrekvencijski raspon: 30..

120,00€ (904,14 kn) 126,32€ (951,76 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 120,00€
Top Seller
VONYX DM57A dinamički mikrofon VONYX DM57A dinamički mikrofon

VONYX DM57A je kardioidni dinamički mikrofon, idealan za pjevanje i ozvučavanje instrumenata. Priložena je i torbica i xlr-jack kabel duljine 5m.Tip m..

20,95€ (157,85 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 20,95€

OSS ASWS58C5-9PK je set od 9 kom. spužvica za mikrofon, različitih boja. ASWS45 spužvica reducira zvukove daha, disanja i popratnih šumova, te održava..

12,00€ (90,41 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 12,00€

OSS MY410 je nastavak za studijski kondenzatorski mikrofon, koji će dodatno poboljšati Vaše snimke. MY410 odgovara većini standardnih mikrofonskih sta..

20,00€ (150,69 kn) 21,05€ (158,60 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 20,00€
ON STAGE MY320 držač za mikrofon

OSS MY320 je gumeni držač mikrofona, koji se lako prilagođava svim vrstama i veličinama mikrofona, od daljinskih do kondenzatorskih. Zbog svog dizajna..

4,80€ (36,17 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 4,80€

Ik Multimedia iRig Mic Cast; Bez obzira želite li stvoriti videozapise koji skaču iz feedova gledatelja, potkastove koji se uklapaju s likovima ili in..

117,29€ (883,72 kn) 123,46€ (930,21 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 117,29€
ON STAGE MY325 držač za mikrofon

OSS MY325 je gumeni držač mikrofona, koji se lako prilagođava svim vrstama i veličinama mikrofona, od daljinskih do kondenzatorskih. Zbog svog dizajna..

5,50€ (41,44 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 5,50€
Top Seller
VONYX CMS400 Studio Set kondenzatorski mikrofon VONYX CMS400 Studio Set kondenzatorski mikrofon

VONYX CMS400: ovaj nevjerojatni studijski set uključuje sve što vam je potrebno za početak snimanja! Kondenzatorski mikrofon s pop filterom omogućit ć..

57,00€ (429,47 kn) 60,00€ (452,07 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 57,00€
ON STAGE MY250A držač za mikrofon

OSS MY250A je plastična lulica za mikrofonski stalak, prikladna za sve dinamičke mikrofone standardnih dimenzija, izrađena od tvrde plastike.Boja: Crn..

4,70€ (35,41 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 4,70€
Top Seller
SHURE BETA 58A dinamički mikrofon SHURE BETA 58A dinamički mikrofon

Shure BETA 58A® je superkardioidni dinamički vokalni mikrofon, pogodan kako za rad u studiju, tako i za live nastupe, govor i profesionalno ozvučenje ..

189,00€ (1.424,02 kn) 198,95€ (1.498,99 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 189,00€

VX1800S je kardioidni dinamički mikrofon opće namjene, idealan za prezentacije, vokale, karaoke itd., s ugrađenim pop štitom i izdržljivim metalnim ku..

35,00€ (263,71 kn) 36,84€ (277,57 kn)

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 35,00€
Prikazano 1 do 28 od 68 (3 Stranica)

E-novosti

* Email:

Ime:

Molimo izaberite vašu grupu interesa

Područja interesa (izaberite jedno ili više)::