nazovi:  098 176 3103   |   piši na:  [email protected]

ZA PRAVILNI PRIKAZ VALUTE, MOLIMO DA IZBRIŠETE PREDMEMORIJU (CACHE), KOLAČIĆE I POVIJEST PRETRAŽIVANJA.

Gudači

Tražite gudačka glazbala?

Nudimo širok izbor gudačkih glazbala, gudala i pribora, primjerenih za početnike i zahtjevnije izvođače. 

Gudačka glazbala su glazbeni instrumenti koje sviramo gudalom, zbog čega žice titraju, odnosno proizvode zvuk. Žice stvaraju zvuk uz pomoć rezonantnog tijela, zbog čega gudačka glazbala ubrajamo u skupinu kordofonih glazbala. Osim sviranja gudalom, žice možete i trzati prstima (tehnika koja se naziva pizzicato), a u posljednje vrijeme u nekoliko skladbi možete čuti i tehniku ritmičkog udaranja ruku po žicama.

U skupinu gudačkih glazbala ubrajamo sljedeće glazbene instrumente:

  • Violine - najmanje gudačko glazbalo i najčešće se koristi kao solo instrument;
  • Viole - nešto su veće od violina i u orkestrima lijepo nadopunjuju manje violine svojim malo toplijim zvukom;
  • Violončela - puno većih dimenzija u odnosu na manja gudačka glazbala, držimo ih u uspravnom položaju i sviramo sjedeći;
  • Kontrabas - najveći gudački instrument, držimo ih u uspravnom položaju i sviramo stojeći.

Kad prvi put odlučite svirati gudački instrument, vjerojatno nećete znati koji točno odabrati. Inače, najpoznatije orkestralno gudačko glazbalo je violina, ali možda biste radije imali dublji glas viole ili svirali u još nižim registrima uz violončelo ili kontrabas. Ako imate priliku isprobati svako od njih u programu glazbene škole, to svakako vrijedi razmotriti.

Bez obzira na situaciju, jedna je istina: ne postoji ispravna ili pogrešna odluka u vezi glazbala. Pročitajte osnovne informacije o violini, violi, violončelu i kontrabasu, uz kratku povijest svakog instrumenta, i neke detalje o tome kako ih svirati. Uz ove informacije, Vi i/ili Vaše dijete, koje tek ulazi u svijet glazbe, bit ćete bolje pripremljeni za donošenje promišljene odluke o odabiru gudačkog instrumenta.

Violina

Violina, kao najmanja od četiri osnovne skupine gudačkih glazbala, proizvodi prepoznatljiv zvuk koji je vrlo prikladan za sviranje melodije. Zbog toga je vodeći instrument u bilo kojem orkestru, ansamblu ili duetu i popularan je solo instrument. Violina je u klasičnom orkestru brojnija od bilo kojeg drugog instrumenta, gdje je njezina uloga podijeljena u dva dijela: prva violina (svira primarnu melodiju) i druga violina (svira harmoniju).

Možda će Vas iznenaditi podatak da su najranije verzije violine zapravo bile trožičani instrumenti. Četvrtu žicu dodao je 1555. godine talijanski proizvođač Andrea Amati kako bi povećao raspon instrumenta.

Zahvaljujući jedinstvenoj dinamici, violina je zaslužila reputaciju "kraljice orkestra", koja može svirati razne melodije, od izuzetno mekih do jakih i dramatičnih. Poznata je po svojim iznimnim dinamičkim mogućnostima i po prepoznatljivom zvuku. Sve su te osobine pridonijele izvanrednom uspjehu violine.

Iako je činjenica da su violine najmanji instrument u obitelji gudačkih glazbala, to ne znači da su sve iste veličine. Zapravo, violine dolaze u nekoliko veličina, od najmanjih modela "1/32", do instrumenata u punoj veličini (često nazvanih "4/4"). Razlog tome je vrlo jednostavan: violina se mora usko prilagoditi izvođaču zbog pravilnog sviranja, pa različite veličine omogućuju glazbenicima da počnu učiti već u najmlađoj dobi, a kako rastu, prelaze na sve veće instrumente.

Sve se violine sviraju tako da ih držite uz lijevo rame i bradu, dok lijeva ruka podupire vrat instrumenta i kontrolira note i vibrato. Povlačeći gudalo po žicama (ili trzajući prstima, tehnika poznata kao "pizzicato"), one vibriraju, proizvodeći zvuk.

Mnogi profesionalni glazbenici odlučuju svirati violinu, ali nije obavezno postići profesionalnu razinu. Možete svirati violinu za zabavu ili nastupati u slobodno vrijeme, npr. u crkvi ili školi. Važno je izvući iz instrumenta ono što vas zadovoljava, što može biti jednostavno uživanje u zvuku ili subjektivan osjećaj zadovoljstva zbog vlastitog napretka. Zbog toga violina može biti dobar izbor.

Viola

Viola je instrument izveden iz violine, što objašnjava zašto se u orkestrima obično pojavljuje kao dopuna violini. Ali nemojte se zavaravati: viola također može biti samostalna kao solo instrument, ili čak može zauzeti mjesto violine u ansamblu, ako to glazba dopušta. Viola je nešto veća od violine, s dubljim, zvučnijim tonom, koji uvelike obogaćuje cjelokupni zvuk gudačke sekcije u gornjem registru.

Zahvaljujući svom punom zvuku, viola je neophodna za formiranje gudačkog ansambla. Omogućuje lijep kontrast zvuku koji stvaraju nešto manje violine i dodaje kontrapunkt, koji povremeno može poprimiti vodeću ulogu, za bolju dinamiku skladbe - značajka koju koriste mnogi skladatelji. Ako vas zanima dodavanje dubine i karaktera glazbi, viola je možda instrument za Vas.

Violončelo

U usporedbi s violinom i violom, violončelo odlikuje veliki skok u veličini instrumenta. Drugi je po veličini gudački instrument nakon kontrabasa i proizvodi zvuk u znatno nižem registru od violine ili viole. Violončelo se također često koristi "pizzicato" tehnikom (trzanje prstima), iako se ipak najčešće svira gudalom. Većina glazbe napisane za violončelo zahtijevat će jednu ili drugu tehniku ​​sviranja, ali neke pjesme zahtijevaju i prebacivanje između obje tehnike.

Uloga violončela u orkestru može uključivati ​​pratnju, harmoniju ili vodeću melodiju - ponekad se mogu izmjenjivati ​​i sve tri uloge u okviru jedne skladbe. Akustično zauzima srednji spektar zvuka, a ako je potrebno, također može prijeći na viši ili niži registar. Violončelo može biti svestrani solo instrument, a također ima ključnu ulogu u gudačkim sekcijama i kvartetima, zahvaljujući svojoj sposobnosti proizvodnje prilično širokog raspona različitih zvukova i melodija.

Kontrabas

Kontrabas je najveći član obitelji gudačkih glazbala. Sa svojim bogatim, dubokim i mekim tonom, svestraniji je nego što se čini na prvi pogled - samo pomislite koliko ga često u glavnoj ulozi koriste jazz glazbenici. U ovom slučaju, kontrabas se obično svira "pizzicato" tehnikom. U orkestralnom okruženju može se svirati gudalom ili "pizzicato", ovisno o glazbenom djelu.

Simfonijski orkestri i drugi gudački sastavi i dalje su najčešće okruženje u kojem ćete vidjeti kontrabas na djelu i obično uključuju više, dok manje skupine obično uključuju samo jednog kontrabasista. Zbog svoje velike dinamike, kontrabas je fantastičan prateći instrument i obično se zanemaruje u solo sviranju, iako su dobri kontrabasisti sposobni i za vrlo virtuozne solo dionice. A s obzirom da su u glazbenoj zajednici dobri kontrabasisti uvijek traženi, kontrabas je izvrstan izbor za ambiciozne glazbenike.

U kategoriji gudačkih glazbala pronaći ćete i širok izbor gudala i žica za gudačka glazbala, te razne dodatke, kao što su mostići, štitnici za bradu, sredstva za čišćenje i kolofonije, navijači i mehanika, kobilice, žičnjaci i fini uglašivači, prigušivači, nožice za čelo i kontrabas, pickupi, stalci za gudačka glazbala, koferi i torbe za gudačka glazbala, te ostala dodatna oprema i rezervni dijelovi.

Item No.: VV44..

540,00€ 568,42€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 540,00€

PIERRE MARIN VIVALDI 4/4 violina pripada seriji Pierre Marin koja dolazi iz radionica tradicionalnog slovačkog proizvođača glazbenih instrumenata Dowi..

450,01€ 473,69€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 450,01€

PIERRE MARIN AMADEUS 1/2 je kontrabas iz Amadeus serije gudačkih glazbala koja je prikladna je i za početnike i za glazbenike s više znanja. Zbog svog..

1.018,88€ 1.072,50€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 1.018,88€

D'ADDARIO HH61034M je set žica za kontrabas srednje tenzije, prilagođen kontrabasima 3/4 veličine, duljine skale 1060 mm (41 3/4"). D'Addario Helicor..

180,00€ 189,47€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 180,00€

PETER INFELD je profesionalnost - veliki spektar boja tonova omogućuje postizanje svih glazbenih izričaja. S toplim visinama i snažnim dubinama tonova..

93,05€ 97,95€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 93,05€
PIERRE MARIN CVN2004VA 4/4 kofer za violinu

Item No.: CVN2004VA..

115,00€ 121,05€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 115,00€

PIERRE MARIN DONIZETTI 4/4 violina pripada seriji Pierre Marin koja dolazi iz radionica tradicionalnog slovačkog proizvođača glazbenih instrumenata Do..

725,00€ 763,16€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 725,00€

Thomastik 534 Superflexible žice za violinu su žice koje evoluiraju iz žica s čvrstom jezgrom u žice sa spiralnom jezgrom. Čvrsta jezgra zamijenjena j..

37,68€ 39,66€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 37,68€

PIERRE MARIN AMADEUS 1/2 violina pripada seriji Pierre Marin koja dolazi iz radionica tradicionalnog slovačkog proizvođača glazbenih instrumenata Dowi..

185,00€ 194,74€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 185,00€

  VERSUM SOLO izdanje nudi bez presedana mogućnosti kombiniranja boja, zvuka i teksture. Ove žice su dizajnirane za duboku snagu i optimalnu projekci..

249,00€ 262,11€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 249,00€
GEWA PS401612 Pure 3/4 violinski set

Violinski set GEWApure; violina ima ukrašene rubove, lakirana je tamno crvenkastim lakom. Na raspolaganju su Vam i gudalo, kolofonija, lagana futrola ..

161,93€ 170,45€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 161,93€
Top Seller
DOWINA CVN100344 4/4 Blk kofer za violinu

DOWINA CVN100344 je kvalitetan i čvrst kofer za 4/4 violinu, presvučen debelim, vodootpornim materijalom. Savršeno štiti instrument od vlage i tempera..

39,00€ 41,05€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 39,00€

Specifikacije: Suitable for: ViolinSpecifikacije II: Size: 3/4Specifikacije III: Number of Pockets: 1Svojstva: Type of Case: PaddedSvojstva II: Colour..

69,00€ 72,63€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 69,00€
PIERRE MARIN PM-CL1013C 4/4 torba za violončelo

Pierre Marin PM-CL1013C, Cello Bag 4/4Item No.: PMCL1013C..

69,00€ 72,63€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 69,00€
-10%
DADDARIO KS510M Kaplan 4/4 Medium žice za violončelo DADDARIO KS510M Kaplan 4/4 Medium žice za violončelo

D'ADDARIO KS510M je 4/4 set žica za violončelo, srednje tenzije, duljine 27 1/2". D'Addario Kaplan serija žica zadovoljit će i najzahtjevnije glazben..

153,37€ 170,41€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 153,37€
DADDARIO KV410 Kaplan Vivo Long Medium žice za violu

D'ADDARIO KV410 LM je set žica za violu srednje tenzije. D'Addario Kaplan serija žica za violu pruža glazbenicima na profesionalnoj razini kombinacij..

113,20€ 119,16€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 113,20€

Thomastik VES400 Versum Solo izdanje žica nudi bez presedana mogućnosti kombiniranja boja, zvuka i teksture. Ove žice su dizajnirane za duboku snagu i..

269,00€ 283,16€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 269,00€

Item No.: CVN2009..

65,00€ 68,42€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 65,00€
Top Seller
LA BELLA 680 4/4 žice za violinu

La Bella 680 žice za violinu veličine 4/4, školski set. Ball end- sa kuglicom na kraju žice.   Debljina žica: SrednjeMaterijal 1. žice: E-631 – Plain..

19,00€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 17,00€
Top Seller
THOMASTIK 135 Dominant 4/4 žice za violinu THOMASTIK 135 Dominant 4/4 žice za violinu

Thomastik 135 žice koje se u svijetu smatraju visokim standardom. Zvuk je mekan i jasan sa stabilnom intonacijom i bogatim prizvukom. Debljina žica: S..

52,25€ 55,00€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 53,13€

VERSUM SOLO izdanje nudi bez presedana mogućnosti kombiniranja boja, zvuka i teksture. Ove žice su dizajnirane za duboku snagu i optimalnu projekciju ..

146,90€ 154,63€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 146,90€

PIERRE MARIN AMADEUS 3/4 violina pripada seriji Pierre Marin koja dolazi iz radionica tradicionalnog slovačkog proizvođača glazbenih instrumenata Dowi..

185,01€ 194,75€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 185,01€
-10%
THOMASTIK 31 Superflexible 4/4 žice za violončelo THOMASTIK 31 Superflexible 4/4 žice za violončelo

Thomastik 31 Superflexible žice za čelo su žice s čeličnom jezgrom koja oponaša izgled užeta te time poboljšava elastičnost žica. Jako su izdržljive i..

100,94€ 112,15€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 100,94€
Top Seller
DADDARIO KACR6 Artcraft Light kolofonija za violinu

D'ADDARIO KACR6 je kolofonija za violinu Artcraft serije, u svijetloj izvedbi. Vrhunska kvaliteta Artcraft kolofonije proizvodi se prema originalnom r..

9,00€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 9,00€
Top Seller
DADDARIO J101044M Prelude 4/4 Medium žice za violončelo DADDARIO J101044M Prelude 4/4 Medium žice za violončelo

D'ADDARIO J101044M je 4/4 set žica za violončelo, srednje tenzije. D'Addario Prelude setovi žica za violončelo omiljeni su izbor učenika zbog jedinst..

72,00€ 75,79€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 72,00€
-10%
THOMASTIK VI100 Vision 3/4 žice za violinu THOMASTIK VI100 Vision 3/4 žice za violinu

VISION SOLO VI100 violinske žice nude veliku toplinu, fokus i jasnoću s energičnom i intenzivnom projekcijom zvuka. Zbog napredne tehnologije sintetič..

36,00€ 40,00€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 36,00€

HERCULES DS571BB stalak izrađen je od aluminija i odgovara violini i violi. Opremljen je mehanizmom automatskog zaključavanja (Auto Grip System) koji ..

41,00€ 43,16€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 41,00€
-10%
LA BELLA RC-610 1/2 žice za kontrabas

SET ŽICA ZA KONTRABAS 1/2Materijal 1. žice: G-R11 – Chrome Steel Flat Wound on a Rope CoreMaterijal 2. žice: D-R12 – Chrome Steel Flat Wound on a Rope..

113,69€ 126,32€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 113,69€
Prikazano 1 do 28 od 371 (14 Stranica)

E-novosti

* Email:

Ime:

Molimo izaberite vašu grupu interesa

Područja interesa (izaberite jedno ili više)::