nazovi:  098 176 3103   |   piši na:  [email protected]

OSTANI DOMA I NARUČI PREKO WEBA - BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 300KN... IMAŠ PITANJE, NAZOVI ILI PIŠI  *** KLIKNI OVDJE***

Gudači

Tražite gudačka glazbala?

Nudimo širok izbor gudačkih glazbala, gudala i pribora, primjerenih za početnike i zahtjevnije izvođače. 

Gudačka glazbala su glazbeni instrumenti koje sviramo gudalom, zbog čega žice titraju, odnosno proizvode zvuk. Žice stvaraju zvuk uz pomoć rezonantnog tijela, zbog čega gudačka glazbala ubrajamo u skupinu kordofonih glazbala. Osim sviranja gudalom, žice možete i trzati prstima (tehnika koja se naziva pizzicato), a u posljednje vrijeme u nekoliko skladbi možete čuti i tehniku ritmičkog udaranja ruku po žicama.

U skupinu gudačkih glazbala ubrajamo sljedeće glazbene instrumente:

  • Violine - najmanje gudačko glazbalo i najčešće se koristi kao solo instrument;
  • Viole - nešto su veće od violina i u orkestrima lijepo nadopunjuju manje violine svojim malo toplijim zvukom;
  • Violončela - puno većih dimenzija u odnosu na manja gudačka glazbala, držimo ih u uspravnom položaju i sviramo sjedeći;
  • Kontrabas - najveći gudački instrument, držimo ih u uspravnom položaju i sviramo stojeći.

Kad prvi put odlučite svirati gudački instrument, vjerojatno nećete znati koji točno odabrati. Inače, najpoznatije orkestralno gudačko glazbalo je violina, ali možda biste radije imali dublji glas viole ili svirali u još nižim registrima uz violončelo ili kontrabas. Ako imate priliku isprobati svako od njih u programu glazbene škole, to svakako vrijedi razmotriti.

Bez obzira na situaciju, jedna je istina: ne postoji ispravna ili pogrešna odluka u vezi glazbala. Pročitajte osnovne informacije o violini, violi, violončelu i kontrabasu, uz kratku povijest svakog instrumenta, i neke detalje o tome kako ih svirati. Uz ove informacije, Vi i/ili Vaše dijete, koje tek ulazi u svijet glazbe, bit ćete bolje pripremljeni za donošenje promišljene odluke o odabiru gudačkog instrumenta.

Violina

Violina, kao najmanja od četiri osnovne skupine gudačkih glazbala, proizvodi prepoznatljiv zvuk koji je vrlo prikladan za sviranje melodije. Zbog toga je vodeći instrument u bilo kojem orkestru, ansamblu ili duetu i popularan je solo instrument. Violina je u klasičnom orkestru brojnija od bilo kojeg drugog instrumenta, gdje je njezina uloga podijeljena u dva dijela: prva violina (svira primarnu melodiju) i druga violina (svira harmoniju).

Možda će Vas iznenaditi podatak da su najranije verzije violine zapravo bile trožičani instrumenti. Četvrtu žicu dodao je 1555. godine talijanski proizvođač Andrea Amati kako bi povećao raspon instrumenta.

Zahvaljujući jedinstvenoj dinamici, violina je zaslužila reputaciju "kraljice orkestra", koja može svirati razne melodije, od izuzetno mekih do jakih i dramatičnih. Poznata je po svojim iznimnim dinamičkim mogućnostima i po prepoznatljivom zvuku. Sve su te osobine pridonijele izvanrednom uspjehu violine.

Iako je činjenica da su violine najmanji instrument u obitelji gudačkih glazbala, to ne znači da su sve iste veličine. Zapravo, violine dolaze u nekoliko veličina, od najmanjih modela "1/32", do instrumenata u punoj veličini (često nazvanih "4/4"). Razlog tome je vrlo jednostavan: violina se mora usko prilagoditi izvođaču zbog pravilnog sviranja, pa različite veličine omogućuju glazbenicima da počnu učiti već u najmlađoj dobi, a kako rastu, prelaze na sve veće instrumente.

Sve se violine sviraju tako da ih držite uz lijevo rame i bradu, dok lijeva ruka podupire vrat instrumenta i kontrolira note i vibrato. Povlačeći gudalo po žicama (ili trzajući prstima, tehnika poznata kao "pizzicato"), one vibriraju, proizvodeći zvuk.

Mnogi profesionalni glazbenici odlučuju svirati violinu, ali nije obavezno postići profesionalnu razinu. Možete svirati violinu za zabavu ili nastupati u slobodno vrijeme, npr. u crkvi ili školi. Važno je izvući iz instrumenta ono što vas zadovoljava, što može biti jednostavno uživanje u zvuku ili subjektivan osjećaj zadovoljstva zbog vlastitog napretka. Zbog toga violina može biti dobar izbor.

Viola

Viola je instrument izveden iz violine, što objašnjava zašto se u orkestrima obično pojavljuje kao dopuna violini. Ali nemojte se zavaravati: viola također može biti samostalna kao solo instrument, ili čak može zauzeti mjesto violine u ansamblu, ako to glazba dopušta. Viola je nešto veća od violine, s dubljim, zvučnijim tonom, koji uvelike obogaćuje cjelokupni zvuk gudačke sekcije u gornjem registru.

Zahvaljujući svom punom zvuku, viola je neophodna za formiranje gudačkog ansambla. Omogućuje lijep kontrast zvuku koji stvaraju nešto manje violine i dodaje kontrapunkt, koji povremeno može poprimiti vodeću ulogu, za bolju dinamiku skladbe - značajka koju koriste mnogi skladatelji. Ako vas zanima dodavanje dubine i karaktera glazbi, viola je možda instrument za Vas.

Violončelo

U usporedbi s violinom i violom, violončelo odlikuje veliki skok u veličini instrumenta. Drugi je po veličini gudački instrument nakon kontrabasa i proizvodi zvuk u znatno nižem registru od violine ili viole. Violončelo se također često koristi "pizzicato" tehnikom (trzanje prstima), iako se ipak najčešće svira gudalom. Većina glazbe napisane za violončelo zahtijevat će jednu ili drugu tehniku ​​sviranja, ali neke pjesme zahtijevaju i prebacivanje između obje tehnike.

Uloga violončela u orkestru može uključivati ​​pratnju, harmoniju ili vodeću melodiju - ponekad se mogu izmjenjivati ​​i sve tri uloge u okviru jedne skladbe. Akustično zauzima srednji spektar zvuka, a ako je potrebno, također može prijeći na viši ili niži registar. Violončelo može biti svestrani solo instrument, a također ima ključnu ulogu u gudačkim sekcijama i kvartetima, zahvaljujući svojoj sposobnosti proizvodnje prilično širokog raspona različitih zvukova i melodija.

Kontrabas

Kontrabas je najveći član obitelji gudačkih glazbala. Sa svojim bogatim, dubokim i mekim tonom, svestraniji je nego što se čini na prvi pogled - samo pomislite koliko ga često u glavnoj ulozi koriste jazz glazbenici. U ovom slučaju, kontrabas se obično svira "pizzicato" tehnikom. U orkestralnom okruženju može se svirati gudalom ili "pizzicato", ovisno o glazbenom djelu.

Simfonijski orkestri i drugi gudački sastavi i dalje su najčešće okruženje u kojem ćete vidjeti kontrabas na djelu i obično uključuju više, dok manje skupine obično uključuju samo jednog kontrabasista. Zbog svoje velike dinamike, kontrabas je fantastičan prateći instrument i obično se zanemaruje u solo sviranju, iako su dobri kontrabasisti sposobni i za vrlo virtuozne solo dionice. A s obzirom da su u glazbenoj zajednici dobri kontrabasisti uvijek traženi, kontrabas je izvrstan izbor za ambiciozne glazbenike.

U kategoriji gudačkih glazbala pronaći ćete i širok izbor gudala i žica za gudačka glazbala, te razne dodatke, kao što su mostići, štitnici za bradu, sredstva za čišćenje i kolofonije, navijači i mehanika, kobilice, žičnjaci i fini uglašivači, prigušivači, nožice za čelo i kontrabas, pickupi, stalci za gudačka glazbala, koferi i torbe za gudačka glazbala, te ostala dodatna oprema i rezervni dijelovi.

Maxton F1 violinski set sadrži violinu čije je tijelo izrađeno od smreke i javora. Violina ima ukrasne rubove i lakirana je tamno crvenkastim lakom. U..

2.366 kn 2.490 kn

Item No.: VV44..

4.050 kn 4.263 kn

THOMASTIK C+G VES4344 žice za violončelo

VERSUM SOLO izdanje nudi bez presedana mogućnosti kombiniranja boja, zvuka i teksture. Ove žice su dizajnirane za duboku snagu i optimalnu projekciju ..

1.107 kn 1.165 kn

MAXTON MCB-4 4/4 CARBON gudalo za violončelo

Maxton MCB4 gudalo za violončelo izrađeno precizno do granica savršenstva. Od izgleda pa do kvalitete, najbolji izbor za glazbenika koji preferira kar..

668 kn 703 kn

Top Seller
THOMASTIK PI100 Peter Infeld 4/4 žice za violinu

PETER INFELD je profesionalnost - veliki spektar boja tonova omogućuje postizanje svih glazbenih izričaja. S toplim visinama i snažnim dubinama tonova..

605 kn 637 kn

THOMASTIK DP100 Dominantan; žice za violinu zvučati će kako bi trebale odmah nakon postavljanja i ugađanja te će ispunit prostor u kojem svirate zvonk..

609 kn 641 kn

THOMASTIK 534 Superflexible 1/4 žice za violinu

Thomastik 534 Superflexible žice za violinu su žice koje evoluiraju iz žica s čvrstom jezgrom u žice sa spiralnom jezgrom. Čvrsta jezgra zamijenjena j..

284 kn 299 kn

MAXTON MVC-2 4/4 violončelo s gudalom

Maxton MVC-2 violončelo je razrađeno do najsitnijih detalja na koje je pazio majstor Pavel Skaza. Smreka i javor u kombinaciji daju prekrasne tople to..

7.050 kn 7.421 kn

-20%
MAXTON F1 1/8 violinski set MAXTON F1 1/8 violinski set

Maxton F1 violinski set sadrži violinu čije je tijelo izrađeno od smreke i javora. Violina ima ukrasne rubove i lakirana je tamno crvenkastim lakom. U..

1.896 kn 2.370 kn

Maxton MVC-3 kofer za violinu odličan za putovanja zbog svoje lake, ali čvrste pjenaste konstrukcije. Dolazi s mjeračem vlage kako bi nesmetano i u sv..

684 kn 720 kn

D'Addario H31044M je set žica za 4/4 violinu, duljine 328 mm (13"), srednje tenzije, prilagođen potrebama većine violinista. E žica izrađena je od čel..

309 kn 325 kn

Top Seller
PIRASTRO 419021 EVAH PIRAZZI 4/4 žice za violinu

Evah Pirazzi žice za violinu Violin set - ball end Evah Pirazzi strings have a core made from a modern synthetic multifilament fibre. 
very intensiv..

639 kn 673 kn

DADDARIO Kaplan Vivo 4/4 MEDIUM žice za violinu

D'ADDARIO KV31044M je 4/4 set žica za violinu, srednje tenzije, duljine 13" (328 mm). D'Addario Kaplan Vivo serija žica za violinu zadovoljit će i na..

645 kn 679 kn

THOMASTIK 779 Superflexible 1/4 žice za violončelo

Thomastik 779 Superflexible žice za čelo su žice s čeličnom jezgrom koja oponaša izgled užeta te time poboljšava elastičnost žica. Jako su izdržljive ..

715 kn 753 kn

Maxton MVC-4 kofer presvučen kožom. Izuzetno lagan, vrlo čvrste konstrukcije te samim time i otporan na udarce. Posjeduje dodatna pojačanja u samom ko..

817 kn 860 kn

-10%
DADDARIO KS510 Kaplan 4/4 Medium žice za violončelo DADDARIO KS510 Kaplan 4/4 Medium žice za violončelo

D'ADDARIO KS510M je 4/4 set žica za violončelo, srednje tenzije, duljine 27 1/2". D'Addario Kaplan serija žica zadovoljit će i najzahtjevnije glazben..

1.156 kn 1.284 kn

Top Seller
THOMASTIK 135B Dominant 4/4 žice za violinu

Thomastik 135B žice koje se u svijetu smatraju visokim standardom. Zvuk je mekan i jasan sa stabilnom intonacijom i bogatim prizvukom. Debljina žica: ..

332 kn 349 kn

-10%
LA BELLA RC-610 3/4 žice za kontrabas LA BELLA RC-610 3/4 žice za kontrabas

SET ŽICA ZA KONTRABAS 3/4Debljina žica: SrednjeMaterijal 1. žice: G-R11 - Chrome Steel Flat Wound on a Rope CoreMaterijal 2. žice: D-R12 - Chrome Stee..

747 kn 830 kn

-10%
LA BELLA RC-610 1/2 žice za kontrabas

SET ŽICA ZA KONTRABAS 1/2Materijal 1. žice: G-R11 – Chrome Steel Flat Wound on a Rope CoreMaterijal 2. žice: D-R12 – Chrome Steel Flat Wound on a Rope..

684 kn 760 kn

PIRASTRO Evah Pirazzi 4/4 žice za violu

Debljina žica: SrednjeTip završetka žice: KuglicaTenzija žice: mediumVeličina: 4/​4Specifikacije: Evah Pirazzi strings have a core made from a modern ..

869 kn 914 kn

THOMASTIK 544 Superflexible 1/8 žice za violinu

  THOMASTIK-INFELD SUPERFLEXIBLE su žice koje evoluiraju iz žica s čvrstom jezgrom u žice sa spiralnom jezgrom. Čvrsta jezgra zamijenjena je struktur..

284 kn 299 kn

-10%
DADDARIO H610 Helicore 1/4 žice za kontrabas DADDARIO H610 Helicore 1/4 žice za kontrabas

H61014M je set žica za kontrabas srednje tenzije, prilagođen kontrabasima 1/4 veličine, duljine skale 900 mm (35 1/2"). D'Addario Helicore Orchestral..

999 kn 1.110 kn

THOMASTIK 3885 Spirocore 3/4 žice za kontrabas

Thomastik 3885 Spirocore s fleksibilnom spiralnom jezgrom zbog koje se produljuje razdoblje vibracija, a inercija se smanjuje. Vrlo su osjetljive na d..

1.283 kn 1.350 kn

THOMASTIK VIS100 Vision Solo 4/4 žice za violinu

Thomastik Vision Solo VIS100 violinske žice nude veliku toplinu, fokus i jasnoću s energičnom i intenzivnom projekcijom zvuka. Zbog napredne tehnologi..

431 kn 453 kn

-10%
GEWA CELLO BOW 4/4 gudalo za violončelo

Gewa gudalo za čelo je dostupno u različitim veličinama. Izrađeno je od prirodne dlake i brazilskog drveta. Ima zaobljeni štap i žabicu od ebanovine s..

495 kn 550 kn

THOMASTIK 135B Dominant 1/2 žice za violinu

Thomastik 135B Dominant su žice koje se u svijetu smatraju visokim standardom. Zvuk je mekan i jasan sa stabilnom intonacijom i bogatim prizvukom. Deb..

332 kn 349 kn

Top Seller
THOMASTIK 135 4/4 žice za violinu

Thomastik 135 žice koje se u svijetu smatraju visokim standardom. Zvuk je mekan i jasan sa stabilnom intonacijom i bogatim prizvukom. Debljina žica: S..

350 kn 368 kn

THOMASTIK 135 Dominik 1/2 žice za violinu

Thomastik 135 Dominant su svijetski nagrađivane žice koje su vrlo fleksibilne s čistim i mekim, prepoznatljivim zvukom.Debljina žica: SrednjeMaterijal..

350 kn 368 kn

Prikazano 1 do 28 od 355 (13 Stranica)

E-novosti

* Email:

Ime:

Molimo izaberite vašu grupu interesa

Područja interesa (izaberite jedno ili više)::