nazovi:  098 176 3103   |   piši na:  [email protected]

ZA PRAVILNI PRIKAZ VALUTE, MOLIMO DA IZBRIŠETE PREDMEMORIJU (CACHE), KOLAČIĆE I POVIJEST PRETRAŽIVANJA.

Usne harmonike

Zanimaju li Vas usne harmonike? 

Ovdje ćete pronaći usne harmonike na sto i jedan način, kao i korisne informacije koje će Vam olakšati izbor.

Usne harmonike pripadaju skupini puhačkih instrumenata. Glavni dio su metalni jezičci koji su s jedne strane zategnuti, a s druge strane slobodni. Kod puhanja i uvlačenja zbog protoka zraka vibriraju i tako proizvode zvuk. Tonovi se određuju tako da pomoću usana i jezika odaberemo jedan ili više otvora, koji su obično postavljeni u nizu, kao svojevrsni usnik. Puhanjem u određeni otvor postiže se jedan ton, a udisanjem drugi ton.

Koji su osnovni sastavni dijelovi usne harmonike?

Osnovni sastavni dijelovi su:

  • jezgra - izrađena od drveta, plastike ili metala;
  • dvije ploče s jezičcima - obično od mesinga, ali također mogu biti i od željeza ili aluminija;
  • dva poklopca - najčešće su metalni, ali također mogu biti drveni ili plastični, s njima su zaštićeni jezičci, a istovremeno služe i kao jeka.

Usne harmonike dostupne su u mnogim izvedbama, veličinama i tonalitetima. Popularne vrste uključuju dijatonske, kromatske, tremolo i oktavno podešene usne harmonike.

Kako bismo Vam učinili izbor što jednostavnijim, predstavljamo Vam glazbene žanrove i najprikladniji tip koji možete odabrati za izvođenje svakog glazbenog stila.

Ako ste apsolutni početnik, preporučujemo Vam kupnju jednostruke dijatonske usne harmonike u C duru - to su ujedno i najzastupljenije usne harmonike. Ali nemojte odabrati najjeftinije u ponudi! Što je instrument koji kupujete kvalitetniji, sviranje će biti pouzdanije i lakše.

Dijatonske usne harmonike koriste mnogi profesionalci koji sviraju rock, blues, jazz, folk i country glazbu. Podešene su u tzv. "Richterovoj" ljestvici, što znači da nisu uključeni svi tonovi ljestvice u jednu kompletnu dursku ljestvicu. Većina udžbenika za početnike napisana je za usne harmonike u C tonalitetu.

Kromatske usne harmonike odabrat će iskusniji glazbenici. Imaju širok raspon tonova, uključujući visoke i niske, kojima možete pristupiti pritiskom na klizač koji otvara drugi red. Mogu se koristiti za izvođenje svih glazbenih stilova. Obično se vodeća melodija skladbe izvodi s kromatskim harmonikama, za razliku od sviranja akorda, što je slučaj s dijatonskim usnim harmonikama. Kromatske usne harmonike također se ponekad koriste i u blues glazbi, ali zbog svoje raznolikosti prikladne su i za mnoge druge stilove i često se čuju kod izvođenja jazza, klasične glazbe, popa, soula, itd. Iskusni izvođači mogu na ovom glazbalu svirati praktički bilo koji glazbeni stil.

Koju usnu harmoniku odabrati za različite glazbene stilove?

Tradicionalna narodna glazba

Tremolo usne harmonike. Imaju dvostruke jezičke za svaki ton, što im daje karakterističan bogat zvuk. Svirajući takve usne harmonike lako ćete dočarati idiličnu alpsku atmosferu. Možete birati između različitih Hohner tremolo i oktavnih modela. Tremolo usne harmonike također se povremeno pojavljuju i u country i pop glazbi, iako se ipak najčešće koriste dijatonske.

Blues glazba

Dijatonske usne harmonike. Preporučujemo kvalitetne usne harmonike proizvođača Hohner (MS serija, Progressive ili Marine Band) i Lee Oskar (Tombo). Ako ste početnik ili želite samo povremeno amaterski zasvirati, bit ćete potpuno zadovoljni cjenovno pristupačnijom Hohner Enthusiast serijom.

R&B, rock, country i pop glazba

Dijatonske, ili u nekim slučajevima kromatske usne harmonike. Kod dijatonskih su za ove glazbene stilove prikladni isti modeli kao i za blues glazbu. Zahtjevniji glazbenici će za sofisticiranije izvedbe odabrati Hohner kromatske usne harmonike.

Klasična glazba

Kromatske usne harmonike. Izaberite između različitih Hohner kromatskih modela.

Jazz glazba

Kromatske, a u nekim slučajevima i dijatonske usne harmonike. Izaberite kvalitetne kromatske usne harmonike između Hohnerovih modela. Međutim, ako u svijet jazz glazbe želite ući po uzoru na Howarda Levyja, nećete pogriješiti s jednim od njegovih omiljenih modela - Hohner Marine band 1896/20 ili Hohner Golden Melody 542/20.

Morate odgovoriti na neka ključna pitanja koja će Vam pomoći u odluci u vezi kupnje usne harmonike.

Potpuni sam početnik, koju vrstu usne harmonike trebam kupiti?

Najpopularnije za potpune početnike su dijatonske ili blues harmonike s 10 rupa, u C duru. Najzastupljenija literatura za učenje za početnike su CD-i sa snimkama melodija u ovom tonalitetu (C) i uputama za sviranje.

Koliko ću morati izdvojiti za kupnju početničke usne harmonike?

Početničke usne harmonike vrlo su pristupačne u usporedbi s većinom drugih glazbenih instrumenata. Kvalitetne početnički modeli dostupni su već od okvirno 70 kn.

Već sam napredovao u sviranju i želio bih bolju usnu harmoniku, što savjetujete?

Najbolje je kontaktirati naše prodajne savjetnike, koji će vam pomoći u odabiru između profesionalnih modela Hohnera i Lee Oskara. Cijene kvalitetnih profesionalnih usnih harmonika kreću se okvirno od 200 kn na dalje.

Što je s priborom za usne harmonike, prodajete li i pribor?

Naravno. Nudimo veliki izbor kvalitetnog pribora, sve što Vam je potrebno!

Želim svirati blues. Koji usne harmonike su najbolje za mene?

Blues možete svirati na većini usnih harmonika. Najčešće se svira na dijatonskim ili "blues" harmonikama s 10 rupa. Upravo zbog toga, ova vrsta usne harmonike dobila je i svoje drugo ime!

Gdje se izrađuju najbolje usne harmonike?

U svakom slučaju, Njemačka ima najveću tradiciju u proizvodnji kvalitetnih modela. Najpriznatije i najrasprostranjenije su, naravno, Hohne, kao i Seydel, koji se smatra najstarijim proizvođačem usnih harmonika. Slijedi Japan s proizvođačima Lee Oskar i Suzuki.

Top Seller
HOHNER 532/20 Blues Harp C usna harmonika HOHNER 532/20 Blues Harp C usna harmonika

HOHNER 532/20 BLUES HARP C usna harmonika ima drvenu jezgru koja omogućuje topao i pun zvuk. Preko 50 godina usna harmonika je oblikovala zvuk bluesa,..

35,00€ 36,84€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 35,00€
Top Seller
HOHNER 562/20 Pro Harp C usna harmonika

Tip: DijatonskoTonalitet: CUglašavanje: RichterČešalj: ABS plastika, crnaPovršina poklopca: Crno lakiranoDebljina jezičaka: 0.9 mmPovršina jezičaka: M..

39,00€ 41,05€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 39,00€
Top Seller
HOHNER 532/20 Blues Harp A usna harmonika

HOHNER 532/20 BLUES HARP A usna harmonika ima drvenu jezgru koja omogućuje topao i pun zvuk. Preko 50 godina usna harmonika je oblikovala zvuk bluesa,..

33,00€ 34,74€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 33,00€
Top Seller
HOHNER 2540/48 Ocean Star C usna harmonika

Tip: DijatonskoTonalitet: CUglašavanje: RichterČešalj: ABS plastika, crnaPovršina poklopca: Nehrđajući čelikDebljina jezičaka: 0.9 mmPovršina jezičaka..

23,00€ 24,21€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 23,00€
HOHNER 504/20 Silver Star A usna harmonika

HOHNER 504/20 A SILVER STAR usna harmonika Hohner Silver Star su usne harmonike početne razine, ali ni u čemu ne zaostaju za skupljim modelima i pozn..

15,00€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 15,00€
Top Seller
HOHNER 559/20 Blues Band C usna harmonika

Tip: DijatonskoTonalitet: CUglašavanje: RichterČešalj: ABS plastika, crnaPovršina poklopca: Nehrđajući čelikDebljina jezičaka: 0.9 mmPovršina jezičaka..

11,49€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 11,49€
HOHNER 2550/48 Big Valley C usna harmonika

Tonalitet: CUglašavanje: RichterČešalj: ABS plastika, crnaPovršina poklopca: Nehrđajući čelikBroj jezičaka: 48Broj rupa: 48Duljina (cm): 18 cm / 7.1"S..

25,00€ 26,32€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 25,00€
HOHNER 504/20 Silver Star F usna harmonika

HOHNER 504/20 F SILVER STAR usna harmonika Hohner Silver Star su usne harmonike početne razine, ali ni u čemu ne zaostaju za skupljim modelima i pozn..

15,00€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 15,00€
Top Seller
ON STAGE IHH1020 držač za usnu harmoniku ON STAGE IHH1020 držač za usnu harmoniku

OSS IHH1020 držač za usnu harmoniku udobno pristaje oko vrata i čvrsto drži instrument dok svirate. Savršen je za jam sessione ili izvedbe na kojima j..

13,00€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,00€
HOHNER 560/20 Special 20 D usna harmonika

HOHNER 560/20 Special 20 je usna harmonika odličnog odaziva, bogatog zvuka i odlične sposobnosti bendanja tonova. Čvrste je i izdržljive konstrukcije,..

36,01€ 37,90€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 36,01€
HOHNER 560/20 Special 20 Db usna harmonika

HOHNER 560/20 Special 20 je usna harmonika odličnog odaziva, bogatog zvuka i odlične sposobnosti bendanja tonova. Čvrste je i izdržljive konstrukcije,..

30,40€ 32,00€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 30,40€
HOHNER 504/20 Silver Star G usna harmonika

HOHNER 504/20 G SILVER STAR usna harmonika Hohner Silver Star su usne harmonike početne razine, ali ni u čemu ne zaostaju za skupljim modelima i pozn..

15,00€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 15,00€

HOHNER MARINE BAND CROSSOVER Ab usna harmonika Nakon stotinu godina, blues je još uvijek jedan od najutjecajnijih glazbenih žanrova na glazbenoj scen..

65,00€ 68,42€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 65,00€

HOHNER MARINE BAND CROSSOVER F# usna harmonika Nakon stotinu godina, blues je još uvijek jedan od najutjecajnijih glazbenih žanrova na glazbenoj scen..

65,00€ 68,42€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 65,00€
Top Seller
HOHNER 504/20 Silver Star C usna harmonika

HOHNER 504/20 C SILVER STAR usna harmonika Hohner Silver Star su usne harmonike početne razine, ali ni u čemu ne zaostaju za skupljim modelima i pozn..

15,00€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 15,00€

HOHNER 590/20 Big River Harp G; Zamislite da sjedite na parobrodu i polako plovite niz Mississippi. Sunce sja, a Vi gledate preko ograde dok svira gla..

28,00€ 29,47€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 28,00€
HOHNER M915058 Mini Harp C usna harmonika

HOHNER M915058 mini usna harmonika nije samo izvrstan poklon, već je čini zanimljivom i raspon jedne dijatonske oktave u minijaturnom kućištu. Mini Ha..

6,50€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6,50€
HOHNER MARINE BAND Deluxe D usna harmonika

Tip: DijatonskoTonalitet: DUglašavanje: RichterČešalj: Kruškino drvoPovršina poklopca: Nehrđajući čelikDebljina jezičaka: 0.9 mmPovršina jezičaka: Mes..

48,00€ 50,53€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 48,00€
HOHNER MZ20191 FlexCase M torba za usne harmonike

HOHNER MZ20191 FlexCase M je izdržljiva, elegantna torba od neoprena, za 7 dijatonskih usnih hamornika. Odvojeni pretinci štite Vaše usne harmonike od..

26,49€ 27,88€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 26,49€
Top Seller
HOHNER Melody Star C usna harmonika

Melody star usna harmonika u C tonalitetu, dizajnirana je za početnike. Usnik harmonike dizajniran je da s lakoćom pronađete svaki otvor! Idealna za h..

21,00€ 22,11€

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 21,00€
Prikazano 1 do 20 od 20 (1 Stranica)

E-novosti

* Email:

Ime:

Molimo izaberite vašu grupu interesa

Područja interesa (izaberite jedno ili više)::